IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лошото време забавя, но не спира боевете в Украйна

Германия ще достави още 4 системи за ПВО Iris-T в нов пакет в подкрепа на Украйна на стойност 1,3 млрд. евро

08:02 | 22.11.23 г. 14
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Лошото време видимо намалява интензивността на бойните действия по фронтовата линия на Украйна. Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) съобщава за около 48 директни бойни сблъсъка през изминалото денонощие. Това е почти два пъти по-малко от средното за миналата седмица. Най-гореща точка е напълно разрушената Маринка, която руските войски безуспешно се опитват да окупират месеци наред.

Забавяне на боевете се наблюдава още и край Купянск, Авдиевка и Бахмут - в тези направления има по няколко отбити руски атаки, посочват още от ВСУ. Около Лиман руснаците извършват ново прегрупиране и няма настъпление. Руски източници съобщават за продължаващ натиск към Авдиевка и напредък край Краснохоривка и Степове, както и за операции на чеченските сили "Ахмат" в гористите части край Кремена (в направлението към Купянск).

 В 636-я ден от пълномащабната война в Украйна е имало артилерийски и минометен обстрел над повече от 150 населени места в близост до фронтовата линия, сочат още данните на ВСУ.

И ВВС на Украйна, и руското Министерство на отбраната съобщават за унищожени дронове на противника. Преди дни анализатори отчетоха, че войната на дронове в Украйна навлиза в своя пик.

В ранните сутрешни часове към територии на Украйна са изстреляни 14 бойни дрона и ракета Х-22. Всички дронове са унищожени от ПВО, а ракетата е паднала в ненаселени части в Запорожката област, като има щети по къщи от взривната вълна. През миналото денонощие е свален разузнавателен ирански дрон Mohajer-6 над Черно море.

Русия съобщава за унищожени дронове над Донецка и Херсонска област, както и над територията на Русия - в Брянска, Курска и Ростовска област. В социалните мрежи се появиха съобщения за взривове в западните части на Крим - в Евпатория и Саки, които по-късно бяха опровергани от назначените от Русия местни власти.

Русия омаловажава операцията на Украйна по левия бряг на Днепър

Военният министър на Русия Сергей Шойгу опитва да омаловажи операцията на украинците по левия бряг на Днепър, пише Институтът за изучаване на войната (ISW). Пред колегиума на Министерството на отбраната той коментира "колосалните загуби" на украинците в този регион и че атаките са неуспешни.

В същото време руските военни кореспонденти продължават да съобщават за напредък на украинците край населеното място Кринки и невъзможността на руските военни да отблъснат тези атаки, при които се използват и дронове.

Руски източници се оплакват и от липсата на подкрепящ артилерийски огън, защото тези части бързо сменят местоположението си, за да избегнат контрабатарейната работа на украинците.

Германия с нова сериозна военна подкрепа за Украйна

Германия ще достави още четири системи за противовъздушна отбрана (ПВО) Iris-T, стана ясно след посещението на министъра на отбраната Борис Писториус в Киев. В пакета на стойност 1,3 млрд. евро са включени още и муниции за ПВО, както и артилерийски снаряди, съобщи във вечерното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски.

Преди дни стана ясно, че Берлин обмисля удвояване на помощта за Украйна до 8 млрд. евро през 2024 година.

Украйна в ЕС

Не чакаме подаръци, но все пак като страна във война позитивно решение за началото на преговорите за членство в ЕС ще бъде мотивиращ сигнал, увереност, че ще има справедливост, каза украинският президент Володимир Зеленски по време на брифинг заедно с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и президента на Молдова Мая Санду в Киев. Посещението беше в деня, в който Украйна отбелязва 10-ата годишнина от първите протести на централния площад на Киев, при който украинците заявиха своето желание да бъдат част от Европа, а не част от зоните с руско влияние. Хората излязоха на площада, след като властите не подписаха Споразумението за асоциирано членство с ЕС.

След тези протести проруският президент Виктор Янукович избяга от Украйна. Именно те слагат началото на войната, започнала с окупирането на Крим и части от Донбас няколко месеца по-късно.

Според Зеленски ако европейските лидери вземат решение за започването на преговори за членство, изявленията, че Украйна защитава общи ценности, не са празни приказки.

Към момента няма проблем, каза още Зеленски, но допълни, че Украйна се готви за всякакви варианти. Още когато ЕК препоръча начало на преговорите за членство с Украйна и Молдова, Унгария съобщи, че планира да блокира такова решение, с мотива, че Украйна е във война и не е готова да бъде част от общността.

Зеленски не отговори на въпрос дали смята, че Унгария е заплаха за преговорния процес, отчитайки, че много фактори могат да попречат - войната, финансовите проблеми и т.н.

Имаме възможност да подкрепим мира, стабилността, сигурността и благосъстоянието, каза от своя страна Шарл Мишел. Той отбеляза, че ЕС е изненадал света със своето обединение е показал, че "заедно сме силни". Мишел е категоричен, че началото на преговорите ще е силен сигнал за Украйна и Молдова, но също така и към Кремъл.

Чехия предлага "закрепостяване" на руските дипломати

Чехия е предложила специални условия за руските дипломати в ЕС, пише Financial Times, позовавайки се на свои източници. По време на дискусии по 12-я санкционен пакет на ЕС представители на Прага са коментирали, че руски агенти на специалните служби безпрепятствено се движат в рамките на ЕС под прикритието на дипломатическия си паспорт.

По тази причина и чехите предлагат да бъде въведен визов режим за дипломатите на Русия, както и своеобразна форма на "жителство", която да позволява на руските служители в мисиите да могат да пребивават само в държавата, в която са изпратени.  Руските дипломати трябва да имат задължително и паспорти с биометрични данни, за да бъдат избегнати фалшификации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 22.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

14
rate up comment 4 rate down comment 2
Скъсана_Ушанка
преди 5 месеца
До: sssaaa Първо изброй кои сте вие празните глави и после ще ти обясня. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 8
sssaaa
преди 5 месеца
До: Скъсана_Ушанка, ***, я ни кажи на нас празните глави Укронацистите в Контра-атака ли са. Просто и ясно - ДА или НЕ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 6
khao
преди 5 месеца
До: Tikva007 зада видиш кок се смее, трябва да излезеш от подмасата :???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 13
Скъсана_Ушанка
преди 5 месеца
До: sssaaa По-добре си мълчи, че отваряйки уста лъсва колко ти е празна главата с тия глупости и общи приказки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 13
Скъсана_Ушанка
преди 5 месеца
До: Tikva007 Явно си шизофреник, щом говориш за себе си в множествено число. Мдаа, я да видим какви продажби имат и ще имат москалята на въоръжение? Да погледите към пPaccия и нейните ламарини и армийка не са само на смях и подигравки,но включват и погнуса и съжаление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 10
sssaaa
преди 5 месеца
А бе не става ясно сега Украйна не бяха ли в контра-атака, ако щете пролетно-лятно есенно зимна да я наречете? Защо пак Рашките напредват, гледайки картата? Не бяха ли те в защита или бъркам нещо? Къде са Леопарди, Гепарди, Брадлита и другите железа? Не се чуват в мъглата? Колко танкови дивизии бяха? Има ли ги, няма ли ги вече, нищо не казвате? И защо Остинчо реве, че няква си забутана държава като Иран щяла да дада балистични ракети? Защо ги е страх от Иран, които според Фекалния са 1 век назад
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 12
Tikva007
преди 5 месеца
До: Разпоретина_Джуджанка: Защо ли не виждаме някой да се смее на москалята в украйна, Европа или САЩ? Тези дни Лойд Остин беше в Киев и нито веднъж даже не се усмихна. Смеете се само вие двете с Ташка фон Мюнхаузен, но вие си се смеете на всичко след дните за терапия при Др. Ана Попова на ул. *Екзарх Йосиф* 59.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 16
Скъсана_Ушанка
преди 5 месеца
Аа, пропуснах и севернокорвйски снаряди... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 17
Скъсана_Ушанка
преди 5 месеца
Истината е, че москалята станаха за смях на цял свят с пиянската си армийка и жалките си "анало-говне-т" ламарини. С400, Т90 Прорив, Кинжал, корабчета, самальотчета, артилерия...всичко стана за смях, дали някой повече ще купи тия шитни?? Стигнаха до там, че да се бият основно с ирански и китайски дронове... жалки пияни твари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 17
zelka007
преди 5 месеца
До: 0pk ... зануленият детеубиец е безстрашен ве ... той не спи в бункер , и не седи на 15 метрови маси ... :))) ... даже чай не пие вече ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още