IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Тренд": Близо половината от избирателите определят местния вот като нечестен

Наблюдава се ерозия в подкрепата към правителството, констатират социолозите в проучване през ноември

12:30 | 23.11.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

Близо половината българи (47%) смятат, че местният вот е бил нечестен. Само 19% определят изминалите избори като честни, като този дял е по-висок сред електората на ПП-ДБ и ГЕРБ. Избирателите на ДПС са разделени по темата, докато мнозинството от гласуващите за БСП и „Възраждане“ определят изборите като нечестни. Това показва проучване на социологическата агенция "Тренд".

Парламентът остава с традиционно ниски нива на положителна оценка (14%).

Източник: Тренд Източник: Тренд

Регистрира се минимална ерозия в положителните оценки на правителството от 22% през септември и октомври до 20% през ноември. Отрицателните оценки се покачват с 5 пункта за един месец, достигайки до 71%. Запазва се подкрепата от страна на симпатизантите на ПП-ДБ – 4/5 от тях дават положителна оценка на кабинета „Денков“. Докато в предходни проучвания избирателите на ГЕРБ бяха разделени на две приблизително равни групи, през ноември мнозинството от тях не подкрепя кабинета.

Положителна оценка дават и близо една трета от привържениците на ДПС. Електоратите на останалите формации изразяват в огромното си мнозинство отрицателна оценка.

Липсва съществена промяна в подкрепата спрямо президента - 36% дават положителна оценка за неговата работа, а 51% - отрицателна.

Местните избори не са оказали съществено влияние върху електоралната картина в страната, констатират социолозите.

Дистанцията между двете водещи политически сили се запазва в рамките на 7%.

Източник: Тренд Източник: Тренд

ГЕРБ остава първа политическа сила с подкрепа от 24,7% сред гласуващите, следвана от обединението „Продължаваме промяната-Демократична България“ (17,9%). „Възраждане“ запазва третата си позиция с подкрепа от 15,4% сред гласуващите. Четвърти в подредбата е ДПС (13,3%), а петото място остава за БСП (9,4%). ИТН запазва позицията си на ръба на парламентарната бариера с 4,4%.

Не се регистрира ръст в желанието за предсрочни парламентарни избори. Нагласите през ноември се запазват близки до тези от последните месеци - 30% искат нови избори, а 47% твърдят, че такива не са необходими.

Източник: Тренд Източник: Тренд

Превес има усещането, че местните избори няма да доведат до промяна и това споделят 44% от българите. 29% са оптимисти, че тяхната община ще се развива в положителна посока след местните избори, а други 16% мислят, че бъдещето на общината им ще бъде по-лошо.

Една трета от българите са на мнение, че отмяната на машинното гласуване за първия тур на местните избори е направила изборите по-нечестни. Сходен дял (32%) смятат, че това не е оказало влияние върху честността на вота. Само 11% мислят, че това е направило изборите по-честни.

Мнозинството от българите (59%) смята, че смесеното гласуване с възможност за избор между хартия и машина трябва да се запази. Малко над една пета (21%) са на мнение, че е добре да се премине към изцяло машинен вот, а 11% - изцяло към гласуване с хартиена бюлетина.

По отношение на личните предпочитания за начин на гласуване, 41% посочват машинно гласуване, а 25% гласуване с хартиена бюлетина. Трима от десет посочват, че методът няма значение за тях.

Регистрира се съществена поколенческа зависимост за начина на гласуване. Мнозинството от хората до 50 години изразяват предпочитание към гласуването с машина, докато при избирателите над 70 години над две трети посочват хартиената бюлетина. С машина предпочита да гласува мнозинството от избирателите на ПП-ДБ и „Възраждане“, а в най-голяма степен с хартия предпочитат да упражняват правото си на глас симпатизантите на БСП, следвани от тези на ДПС.

Проучването на "Тренд" е по поръчка на вестник "24 часа" и е извършено в периода между 11 и 18 ноември чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" сред 1006 пълнолетни български граждани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 23.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още