IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин подчинява руската икономика на войната, докато помощта за Киев отслабва

Украйна има нов подход за мобилизацията, който ще бъде обявен в следващите дни

08:06 | 28.11.23 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руският президент Владимир Путин подчинява руската икономика на войната и ще опита да превърне превъзходството от жива сила и оборудване в успех, докато съюзниците на Украйна се колебаят, пише в анализ The Wall Street Journal. Изданието изчислява, че икономиките на САЩ, ЕС и Великобритания, взети заедно, са 20 пъти по-мощни от руската, както и по-технологично развити. Но Русия е много по-фокусирана в победата - през 2024 година бюджетът за военните действия е 100 млрд. долара, а заводите в страната превключват на режим за производство на оръжия и дронове.

В същото време Западът не успява да подсили военната индустрия - САЩ увеличи донякъде производството на артилерийски снаряди, но ЕС не успява да се координира и да насърчи инвестициите във военно-промишления комплекс. Още в началото на годината общността обеща 1 млн. снаряда на Киев, но е доставила едва 1/3 от тях, а Москва за много кратко време си осигури поне 1 млн. снаряда от Северна Корея.

Украинската икономика също устоява по-добре от очакваното на войната, но страната зависи изцяло от финансовата подкрепа на Запада, за да покрива социални разходи - здравеопазване, образование, пенсии и заплати, защото приходите в бюджета се харчат за военни цели - заплати за войниците и покупка на оръжия, посочва още WSJ.

Въпреки това има баланс на бойното поле - Русия няма пробив, а само частични успехи, заради остарялата и много по-некачествена техника и по-зле подготвени военни от тези, с които започна войната. В същото време Украйна вече започна да изпитва недостиг на жива сила, а заради недостатъчните доставки на муниции и въоръжение едва ли ще може да постигне някакъв съществен напредък през зимата.

Украйна има нов подход за мобилизацията

Украйна ще представи в рамките на седмицата нов план за мобилизация и той ще се базира на уменията на призованите, които не на всяка цена ще отиват на фронта, разказа секретарят на Съвета за национална сигурност Олексий Данилов пред The Guardian. Хората се страхуват да умрат и да стрелят, но имаме нужда и от заварчици или механици, коментира той.

"Мобилизацията ще стане по-гъвкава, ще се обявят специалности, които са необходими, и хората ще могат да кандидатстват за конкретна позиция", обясни Данилов.

Той призна, че има проблеми с мобилизацията в страната, но и че те се преувеличават от руската пропаганда.

Русия обвинява Запада в подготовката на "Минск 3"

Руският министър на външните Сергей Лавров обвини Запада, че се опитва да замрази конфликта в Украйна, за да може да достави нужните оръжия за Киев, въпреки заявките на украинските ръководители, че зимата няма да ги спре този път. Военният министър на Русия Сергей Шойгу също заяви за първи път, че няма планове за ограничаване на бойните действия през зимата. Руски военни анализатори критикуват Москва заради липсата на ясна дефиниция на победа в Украйна, което може да отслаби позициите при евентуални преговори.

Руски военен кореспондент коментира, че Западът може да подготвя "Минск 3", намеквайки за Минските споразумения, които за кратко спираха бойните действия през 2014 година и 2015 година, но в крайна сметка те дадоха възможност на Русия да се подготви за пълномащабната операция, предприела в Украйна през 2022 година, допълва Институтът за изучаване на войната (ISW).

Успешната операция на Украйна - изтикването на Черноморския флот от Крим

Украйна има успех в лятната контраофанзива и тя е изтикването на руския Черноморски флот от Крим и защитата на Черно море, коментира президентът на Украйна Володимир Зеленски в обръщение към Международната морска организация (IMO). По зърнения коридор, който "отвори" Украйна за около три месеца вече са превозени около 6 млн. тона товари. Това е един от алтернативните пътища за износа на Украйна към Африка, Азия и Европа.

В същото време обаче блокадите на полско-украинската граница продължават, а колоната е километрична, като са блокирани дори и доставки на хуманитарна помощ за Украйна. Има официални данни и за двама починали украински шофьори, чакащи да преминат през напълно блокираната от 20 ноември насам граница.

От 6 ноември полски превозвачи започнаха да спират преминаването на камиони от и за Украйна с искания да бъдат облекчени процедурите за преминаване на празните камиони от ЕС, връщащи се от курсове в Украйна. Полското Министерство на инфраструктурата съобщи на своя сайт в понеделник (27 ноември), че очаква още и връщането на  международните разрешителни за украинските шофьори, премахнати от ЕС на 1 юли 2022 година.

В събота по време на брифинг в Киев президентът на Украйна коментира, че засега няма да се обърне към Брюксел за намеса, защото на Полша ѝ трябва още малко време. Германия от своя страна въведе засилен контрол на полските превозвачи, което пък блокира движението на камиони по полско-германската граница.

Бурята в Черно море увеличава заплахата от морските мини

Бурята в Черно море увеличава заплахата от морските мини, чиито мрежи могат да бъдат разкъсани от високите вълни, предупреждават руски военни наблюдатели, цитирани от ISW. Силният вятър и високите вълни са разрушили жп линии и други инфраструктурни съоръжения в Крим, окупираните украински южни територии и в черноморските райони на Русия. Това може да окаже влияние върху доставките за фронтовата линия, посочват още военните анализатори.

Тежка е обстановката и в останалите части на страната. В Москва снеговалежът е най-обилният през ноември за последните 40 години, съобщават руските медии.

Лошото време обаче не намалява интензивността на бойните действия на източния фронт. През изминалото денонощие е имало 84 директни бойни сблъсъка на фронтовата линия, сочи сводката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйа за 642-я ден от началото на пълномащабната война. Под артилерийски обстрел са повече от 130 населени места в близост до фронтовата линия.

Най-горещите бойни зони остават Авдиевка и Бахмут, където украинците са отблъснали общо повече от 50 атаки на руските военни. Украинците удържат тактически позиции край Клищиевка (7 км югозападно от Бахмут). Руските военни напредват от шест посоки към Авдиевка и тежки боеве се водят край коксовия завод и индустриалните зони около града. ВСУ отбелязва за отбити атаки край Новобахмутивка, Бердичи, Новокалинове и Тоненке, както и около Степове, Сиеверне и Первомайске. Говорителят на Таврийското направление капитан Олександър Щупун съобщава, че силният снеговалеж е ограничил използването на артилерията и дроновете в тези региони, но това само води до по-тежки директни бойни сблъсъци без големи възможности за въздушна подкрепа.

И двете воюващи страни съобщават за активни боеве и незначителен напредък по линията Купянск - Кремена и неуспешни атаки край Синкивка. ВСУ допълва за отбити атаки в Лиманско напрежение и край напълно разрушената Маринка.

Руските военни кореспонденти съобщават, че украинците се възползват влошената видимост на левия бряг на Днепър и отбелязват напредък в това направление.

Министерството на отбраната на Русия съобщи за свалени дронове над Рязанска и Ростовска област, както и на 21 дрона над окупираните части на Донецка и Запорожка област в Украйна и  на две модифицирани С-200 над Азовско море. В социалните мрежи се съобщава, че атаката с дронове към Рязанска област е имала за цели петролна рафинерия и военновъздушна база в западните покрайнини на Дягилево.

Въпреки силната буря в Черно море Русия въведе на бойно дежурство фрегатата "Адмирал Макаров", която има на въоръжение до осем ракети "Калибър", посочиха от силите на отбраната на южното направление в Telegram.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 28.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

20
rate up comment 9 rate down comment 10
andy
преди 5 месеца
До: zelka007Малкото ДЕМО фашистче от ден на ден става все по-ясен. Както и ФЕС, и ФАЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 7
andy
преди 5 месеца
До: zelka007https://***.facebook.com/POLITICOeu/photos/a.665761213557699/2846945738772558/?paipv=0&eav=AfY_N6Ny96ygpnjiTEN_7Zda92egU005LMjrVxuxirF3Gg8PICso-rt0P1ETJGkCV2c&_rdr
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 11 rate down comment 8
sssaaa
преди 5 месеца
До: zelka007, Фекален, ти се радвай, че това в БГ не е така, че до сега да си в неизмерими кредити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 10
valentino29
преди 5 месеца
До: zelka007 - ; -) https://x.gd/fD54H
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 24
zelka007
преди 5 месеца
До: andy ... възрожденски звер , в по-северните държави за постване на такива прозззтотии и абсолютно откровени лъжи , глобата за първи път е 10-50хил за първи път ... :))) ... скоро се надявам и туканка да стане така ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 15 rate down comment 7
andy
преди 5 месеца
"Ukraine's President Zelenksy has been making some big personal purchases in the form of luxury yachts ahead of his ouster into exile. Investigators discovered Zelensky's proxies have bought two luxury yachts totaling $75 million. Where did they get that money? The purchases were made through the same close associates Zelensky has used before to make proxy purchases of real estate and other luxury goods." Напушеният нацист усеща че далаверата е към края си, трупа имоти като за последно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 17 rate down comment 7
andy
преди 5 месеца
POLITICO Europe: Ukraines president brought the war to the West, convincing people that his battle against Russia is also theirs. And giving him the authority to make Europe do what he wants. Президентът на Украйна донесе войната на Запада, убеждавайки хората, че битката му срещу Русия е и тяхна. И му даде властта да накара Европа да прави това, което той иска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 21
zelka007
преди 5 месеца
матушката от първо лице , на който му е интересно ... https://qr.ae/pK51eh
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 16 rate down comment 38
Скъсана_Ушанка
преди 5 месеца
До: sssaaa Слабоумна копейко, това е разликата между военната концепция на Мордор и на Запада. За Мордор кремълски живота на opките, като теб, има нулева стойност. За Западната концепция - всеки човек е важен. Да, москалята губят по 1000 човека на ден, но за тях това е нищо, а за украинците и 100 са много. Но празната ти кратуна не схваща едно нещо - ти и тия, като теб, не струвате нищо за идолите ви opки. За тях сте просто полезни ЕдЕоти. Ти даже си от безплатните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 18 rate down comment 16
sssaaa
преди 5 месеца
"В същото време Украйна вече започна да изпитва недостиг на жива сила", ааа каква стана тя. Нали Рашбозуците губят по 1000 военни на ден, а пък ся Укронацистите има проблеми с жива сила? Фекален, веднага пиши на Инвесторо, че тази информация е Недемократична и е Дезинформация по Евроатлантически стандарт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още