IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Долната камара на френския парламент отхвърли законопроекта на Макрон за имиграцията

Депутати от крайната десница и консерватори обединиха сили за отхвърлянето на законопроекта още в първия ден на обсъжданията му в Националното събрание

08:32 | 12.12.23 г.
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Френските депутати върнаха за пренаписване законопроекта на правителството за имиграцията в изненадващ ход, който сложи преждевременен край на обсъжданията в долната камара и нанесе удар на опитите на президента Еманюел Макрон да прокарва закони без мнозинство, предава Ройтерс.

Депутатите от крайнодясната партия на Марин льо Пен, както и много консерватори обединиха сили за отхвърлянето на законопроекта в първия му ден в Националното събрание, като приеха предложение на Зелените, което мина само с две гласувания.

Отхвърлянето не означава, че правителството трябва да подаде оставка и не е сигнал за края на законопроекта за имиграцията.

Вътрешният министър Жерал Дарманен, който представи законопроекта пред долната камара на парламента преди отхвърлянето му, заяви, че е предложил да подаде оставка на среща с Макрон.

Но президентът се е противопоставил на напускането му, заяви Дарманен пред телевизия TF1 и допълни, че е бил помолен от Макрон и от премиера Елизабет Борн да намери друг начин да прокара законопроекта.

Сега правителството може да реши да го върне в горната камара, да го изпрати в съвместна комисия на сенатори и депутати за намиране на компромис или да го оттегли, което е малко вероятно. То може също да използва специалните си изпълнителни правомощия, за да наложи приемането му без гласуване.

Законопроектът за имиграцията е ключов стълб в опитите на Макрон да покаже, че може да бъде по-строг по проблемите на правото и реда, като в същото време остави отворени вратите на Франция за чуждестранни работници, които могат да помогнат на икономиката.

Но заради липсата на мнозинство в парламента той не успява да прокара законопроекта, включващ строги разпоредби, които не се харесват от левите депутати, и по-либерални аспекти, критикувани от някои консерватори и от крайната десница.

Правителството представя законопроекта като съществен за по-лесното експулсиране на криминално проявени чужденци. Една от разпоредбите предвижда премахване на забрана за изгонване на мигранти, които са пристигнали във Франция преди да навършат 13 години, какъвто беше случаят с ислямисткия бунтовник, роден в Русия, който уби френски учител през октомври.

Други разпоредби, които предизвикаха оживени обсъждания, са свързани с това дали мигранти от страни извън ЕС трябва да продължат да получават достъп до безплатни медицински услуги във Франция. Сериозни дебати предизвиква и целта на правителството да улесни легализирането на служителите в индустрии, които страдат от недостиг на работна ръка, като кафенета и ресторанти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 12.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още