IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът окончателно забрани ароматизираните тютюневи изделия*

Предлаганите до влизането в сила на промените тютюневи изделия ще може да се продават до не по-късно от 2 месеца от обнародването в „Държавен вестник“

11:09 | 13.12.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Парламентът окончателно забрани предлагането и продажбата на нагреваеми тютюневи изделия с ясно отличими аромати, различни от тютюна. Народните представители приеха поправките в Закона за тютюна и тютюневите изделия без дебати по темата. Забраната не се отнася до бездимните електронни цигари за многократна употреба. 

Тютюневите и свързаните с тях изделия, които са произведени или пуснати на пазара до влизането в сила на промените, ще може да се предлагат до изчерпване на количествата, но не по-късно от два месеца от обнародването на промените в „Държавен вестник". Това важи и за нагреваеми тютюневи изделия с характерни вкусово-ароматни качества. 

Промените се приемат с цел намаляване на привлекателността на нагреваемите тютюневи изделия и привеждане на националното законодателство в съответствие с европейското в областта на производството, представянето и продажбата на тютюневи и свързани с тях изделия. Според поправките в закона на всяка опаковка на нагреваеми тютюневи изделия ще се поставя предупреждение и информационно съобщение за рисковете от употребата му.

Министерството на икономиката и индустрията трябва да забрани на пазара да бъдат пускани тютюневи изделия с добавки в количества, които в момента на консумацията увеличават съществено или в измерима степен токсичния ефект, свойствата, водещи до пристрастяване, или канцерогенни, мутагенни или токсични за репродукцията свойства на изделието.

Промените ще влязат в сила след обнародването им в „Държавен вестник“.

* Информацията е актуализирана към 17 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 13.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още