IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Партията на Александър Вучич се готви да управлява Сърбия с пълно мнозинство

Опозицията се оплака от изборни манипулации и заяви, че ще оспори резултатите

08:11 | 18.12.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Сръбската прогресивна партия на президента Александър Вучич печели предсрочните парламентарни избори и се готви да управлява с пълно мнозинство, съобщава The Guardian. Предварителни данни, разпространени от премиера Ана Бърнабич, сочат, че при преброени над половината от гласовете управляващите печелят близо 47%, което това дава към 130 гласа в 250-местния парламент.

Опозиционната партия "Сърбия против насилието" печели 23,5% от гласовете, допълва Бърнабич. От партията обаче се оплакаха от манипулации на изборния процес и заявиха, че ще оспорят резултатите с всички демократични средства.

"Хора, които не живеят в Белград, бяха докарани с автобуси, ванове и автомобили, за да гласуват в Белград", каза лидерът на опозицията Мирослав Алексич и допълва, че са раздадени 40 хил. документа за гласуване на хора, които не живеят в столицата.

Право на глас имаха 6,5 млн. сръбски граждани. Час преди затваряне на изборните секции избирателната активност беше 55%.

Властите в Прищина не разрешиха и този път косовските сърби да гласуват в Косово, допълва БТА. Белград не признава обявената през 2008 година независимост на Косово и това поражда нестихващо напрежение между двете страни, които водят преговори с посредничеството на Европейския съюз (ЕС) за нормализиране на отношенията си.

Сърбия започна преговори за членство в ЕС през 2014 година и по думите на Вучич късно снощи (17 декември) страната ще продължи по пътя си към еврочленство. Bloomberg обаче припомня и че Вучич, чийто мандат изтича през 2027 година, се обръща за подкрепа, особено за инфраструктурни проекти, към Китай, Близкия изток и Русия.

Сърбия е изправена пред труден период, но тя винаги ще пази Косово като част от територията си, заяви още Вучич пред своите поддръжници след вота в неделя.

"Труден период ни чака и ще трябва да разговаряме и да продължим нашия европейски път. Ще има трудни преговори и нелеки отстъпки и с Прищина, но ние винаги ще защитаваме Косово и Метохия като част от територията на Сърбия", допълни президентът.

Сърбия беше изправена пред предсрочни парламентарни избори - четвъртите от 2014 година насам, след масови протести през май, пише Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 18.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още