IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън ще се откаже от президентската надпревара и други изненадващи прогнози от JP Morgan

Американската банка очаква войната в Украйна да продължи тази година, да има пробив при ваксините за коронавируса и неуспех при автономните автомобили

17:48 | 09.01.24 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Джо Байдън ще се откаже от надпреварата за втори мандат в Белия дом по здравословни причини и ще бъде заместен от кандидат, посочен от Националния комитет на Демократическата партия. Това е една от 10-те изненади на 2024 година, прогнозирани от главния анализатор на JP Morgan Майкъл Чембалест. Списъкът с изненади е част от прогнозите на инвестиционната банка за 2024 година.

Според тях Байдън ще се откаже от президентската битка в периода между март и ноември.

В момента неговите позиции сред избирателите не са добри, въпреки че работните места в САЩ се увеличават с 10%, откакто пое управлението на страната. Според изчисленията на JP Morgan доверието към действащия президент е най-ниско спрямо редица негови предшественици на фона на увеличените работни места в страната, включително и Барак Обама, при когото работните места дори намаляваха.

Байдън също така се справи с последствията от коронавируса и успешно отвори икономиката след това. Социологически проучвания, публикувани наскоро, обаче показват, че възрастта на президента е едно от най-големите притеснения на американците. През ноември, за когато са насрочени изборите, той ще бъде на навършени 82 години. Но от друга страна, и неговият очакван опонент Доналд Тръмп не е много по-млад - той ще бъде на 78 години към ноември 2024 г.

Байдън вече веднъж намекна, че може и да се откаже от изборите, ако и Доналд Тръмп не се кандидатира.

Друга изненада за 2024 година според прогнозите на Чембалест е, че войната в Украйна ще продължи и през предстоящата година без прекратяване на огъня. Киев ще продължи да получава помощ от САЩ, след като републиканците и демократите постигнат съгласие относно ограничаването на мигрантите. Войната в Украйна най-накрая кара европейските членове на НАТО да приведат военните разходи в съзвучие с регламентите на НАТО - 2% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Според изчисленията на JP Morgan военните разходи на европейските членове са недофинансирани с 2 трилиона долара от 1983 година насам.

Според прогнозите на инвестиционната банка акциите на регионалните банки в САЩ ще се представят добре през 2024 г. въпреки кризата през миналата година. В класацията са включени още и прекъсвания на електрозахранването и доставките на газ за американските домакинсва. Реално обаче това не е голяма изненада заради намалените инвестиции в енергийния сектор, включително централите за производство на електроенергия и газопроводи. Това може да допринесе за сериозни проблеми в енергийния сектор на САЩ, особено в съчетание с неблагоприятни метеорологични условия, например зимни бури.

Сред водещите изненади през тази година е финализиране на работата по ваксина за коронавируса, която се впръсква. Това ще намали разпространението на COVID. До този момент вълната от коронавирус в САЩ е по-слаба от предишните, особено за хората под 75-годишна възраст.

Очакванията са още, че опитите за "доларизация" на аржентинската икономика ще се провалят, въпреки че редица анализатори смятат, че това ще е успешно. На първо място обаче президентът Хавиер Милей трябва да получи 2/3 от гласовете на депутатите, за да осъществи идеята си. Страната ще се нуждае от стабилни валутни резерви, за да опита. И дори и всички условия да бъдат изпълнени, доларизацията все пак ще се провали, допълват още от инвестиционната банка.

Според прогнозите неуспех ще преживеят и автономните автомобили. В момента се провежда тест на пет вида такива автомобила в реални условия - в Сан Франциско и Остин. Но опитът показва, че те например не дават път на линейки и пешеходци и причиняват редица инциденти, сочат докладите на застрахователите. Според много от американците автономните автомобили не са безопасни, особено в градски условия.

През декември Tesla изтегли 2 млн. автомобила, за да осъвремени софтуера им, припомнят от JP Morgan.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:50 | 09.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 5
mr. Yoda
преди 4 месеца
Джо може да загроби краварите най-успешно от когото и да било! Давай Джо, ние сме с теб! Копай, минирай и всичко у въздуха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
stonasto
преди 4 месеца
До: wart Абе,кррреетен...Не се опитвсй да се правиш на забавен.Направи някой анализ,там си наистина комичен....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 9
wart
преди 4 месеца
Джо това не може да бъде вярно.! Ти си най великият Президент на ,страна на Мечтите . Джо ти надмина всички Президенти даже бащите на Нациите- Джо.? как така се отказваш когато си енергичен , здрав, вечно тичащ човек който не един Мандат даже 2 или 3 Мандата може да кандидатства но Законът не разрешава повече от 2 . Но Джо още един Мандат спокойно можеше да изкараш. Отново си помисли Джo ти си единственият Президент който може да направи Америка отновo велика . Само ти можеш и никой друг не
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още