IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия атакува на източния фронт предимно с пехота

Руските части се прегрупират и се чака нов щурм в района на Авдиевка, съобщават украински военни

07:38 | 22.01.24 г. 17
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

През последните два дни Русия не е нанасяла въздушни удари на фронтовата линия в Таврийското направление, съобщава ръководителят на украинските части в тази зона - ген. Олександър Тарнавский. Според данните атаките са предимно с пехота, почти без използването на тежка бронирана техника. В същото време според британскто военно разузнаване загубите на танкове и други бронирани превозни средства от страна на Русия се увеличават в последните дни.

Има и известно затихване на активността на бойните действия - по данните на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) през изминалото денонощие на цялата фронтова линия е имало 68 директни бойни сблъсъка, спярмо близо 130 на 19 януари. Според Тарнавский руските части се прегрупират и се очаква нов щурм. В района на "Таврия" са позиционирани към 40 хил. руски военни, сочат данните на ръководителя на това направление.

Край Авдиевка са отблъснати 17 атаки - основно около Новобахмутивка, Парвомайское и Невелское. Отблъснати са и пет атаки в покранините на Маринка.

Без сериозна промяна остава фронтовата линия в направлението Купянск - водят се позиционни битки около Сватове. Министерството на отбраната на Русия съобщи, че е превзело населеното място Крохмалне, което е от пет къщи, вече напълно разрушени, а преди войната в него са живели 45 души, коментират украинските военни. Според говорителя на сухопътните сили на Украйна украинските части са получили нареждане да се изтеглят от Крохмалне и да заемат друга предварително подготвена позиция.

Ограничени са действията също и край Бахмут, край който са отблъснати 7 руски атаки.

Украинските военни запазват позиции по левия бряг на Днепър въпреки проблемите с логисиката, след като части от реката замръзнаха. Руските части не могат да се възползват от своето предимство и се водят позиционни битки в района, като от ВСУ съобщават за отблъснати 6 атаки.

В 697-я ден от пълномащабната война в Украйна под обстрел са били повече от 100 населени места в близост до фронтовата линия, сочат данните на ВСУ. Назначената от Москва администрация в Донецка област съобщи за артилерийски обстрел на пазар в покрайнините на град Донецк, при който са загинали 25 души. Според заявленията на лидера на ДНР Денис Пушилин отговорност  за обстрела носи украинската армия.

От ВСУ обаче бяха категорични, че в този момент не са извършвали бойни дейности в района и на свой ред обвиниха руската армия за удара.

Русия поиска случаят да бъде разгледан в Съвета за сигурност на ООН през седмицата.

Руското Министерство на отбраната съобщи за унищожени четири ракети над крайбрежието на Крим. От ВВС на Украйна отчетоха свалени 8 от 8 изстреляни дрона в ранните часове на 22 януари.

Украйна може да има коз за сезона на калта

Русия и Украйна се възползват от замръзналата земя на фронтовата линия и извадиха отново тежката техника, коментират военни анализатори. Целта е да бъде използвано максимално студеното време, преди да дойде известният кален сезон в страната, когато използването на техника е почти невъзможно.

Според Business Insider тогава обаче Украйна може да има предимството на танковете Abrams. Те са много по-тежки от останалите танкове на бойното поле - 60 тона, спрямо 45 тона за Т-72 или дори под 40 тона за Т-64. Но американските танкове са създадени именно за работа на кален терен, категорични са американски военни експерти.

Украйна получи през есента танковете Abrams и досега те не се показаха на бойното поле - лятото и есента военните работеха, обединявайки възможностите на германските танкове Leopard и американските бронирани машини Bradley.

Танкът има мощен двигател, сравняван от мнозина със самолетен, който използва и повече гориво.

Пожар спря работата на един от основните петролни терминали на Балтийско море

След пожара в неделя сутринта (21 януари) работата на един от основните руски петролни терминали на Балтийско море спря работа. Съоръженията в Уст-Луга, разположени на 130 км от Санкт Петербург, се използват от най-голямата руска компания за втечнен газ "Новатек".

Причините за пожара се изясняват, а компанията съобщи, че той е възникнал след "външна намеса". В социалните мрежи се появиха коментари, че преди избухването на пламъците са били видени дронове и са чути взривове.

През изминалата седмица дронове предизвикаха мащабен пожар в петролна база в Санкт Петербург, която се намира на повече от 1200 км от границата с Украйна. Министърът на стратегическата индустрия на Украйна Олександър Камишин потвърди по време на форума в Давос, че страната му вече разполага с дрон, достигнал до Ленинградска област.

Източници на украинската информационна агенция "Униан" коментират, че след атаките Русия ще пренасочи някои от системите за противовъздушна отбрана към областта. Анализаторите от Института за изучаване на войната (ISW) коментират, че на Ленинградска област не достигат защитните средства, за да бъдат защитени всички важни инфраструктурни обекти и действително ще трябва да бъда предислоцирани такива от останалите части на Русия, или дори и от фронтовата линия.

Системите за отбрана на областта са насочени основно на север и северозапад, тоест към страните от НАТО. Атаките с дронове обаче идват от юг, който се оказа незащитен, посочват още от ISW.

Преди ден Министерството на отбраната на Русия съобщи за унищожени дронове и над град Тула - центъра на военната индустрия на Русия. Според съобщения в социалните мрежи има попадение в предприятието, произвеждащо системите за ПВО "Панцир".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 22.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

16
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 3 месеца
До: sssaaa Класика от фабриката :):) Като те унижат и разкрият, кажи им че са драскачи на надник!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 4
sssaaa
преди 3 месеца
До: khao, ясно, предния селски тарикат -драскач на надник!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 12
khao
преди 3 месеца
До: sssaaa то не е въпрос неграмот... по инерция съм турил ?, трябваше да е ! :D ... Зеленски го знаем,, кажи защо Путин нападна суверенна държава на която са гарантирали че ще бранят независимоста й! ... и по важното, какви комплекси за малкоценност те тресът че защитваш един убиец който ни е нарочил за неприятелска държава.. ти даже за самия путин и русия си неприятен тип, освен за нас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 5
sssaaa
преди 3 месеца
Недей отговаря на въпроса с въпрос. Путин го знаем какъв е. Кажи ти ни ти за Зеленски сега и неговата Евроатлантическа ценностна система!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 17
khao
преди 3 месеца
До: sssaaa тоест путин е евроатлантик, защото вече загроби около 150К руски затворници ? :D:D бре как се обърнаха нещата... хахахаха! Не се мъчи... твърде просссст си за ***, остави тия неща на дъртия политкомисар, само да се налапа в механата и ще ни сложи на мястото ни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 7
sssaaa
преди 3 месеца
Скоро и Украинските затворници ще пуснат на фронта, за да морализират армията. Я ни кажи, това Евроатлантическо и Демократично дело ли е да се пускат затворници от затворите да се бият срещу свобода ако евентуално оцелят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 16
khao
преди 3 месеца
До: sssaaa цивилизовани хора са, грижат се за тленните останки на героите си... не е като вашите да го оставят да гният с години по полетата и гладни кучета да им влачат труповете и частите... но живота на ватттника и копейката винаги са били мизерни...и завършват в мизерия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 12
sssaaa
преди 3 месеца
Потвърдена е смъртта на още един наемник Американския морски пехотинец Томас Грей Харис.Миналата седмица върнаха на Макарона 60 наемника в чували, други 20 са още в болница. Полските наемници даже вече никой не ги брои и отразява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 19
khao
преди 3 месеца
кофтито е че в тоя студ *** няма да се разлагат и да торят, ами ще изсъхнат като мумии! :D:D колко ли е яко да умреш за една торба картофи в името на късия психопат,а трупа ти да се въргаля с години по някво поле и да те влачат вълците... това само една вааатенка може да ни го каже. :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 21 rate down comment 17
sssaaa
преди 3 месеца
Плъхове и мишки прегазиха позициите на украинските войници, както през Първата световна война CNN.Както отбелязва изданието, плъховете и мишките са опасни, защото разпространяват болести, които карат войниците да повръщат и кървят от очите, подкопават бойната ефективност и пресъздават ужасните условия на Първата световна война. Според военната Кира ситуацията с плъховете на фронта е критична: в една землянка, където спяха четирима души, имаше около 1000 мишки. хяхях мишки при мишки ходят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още