IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Капанът на корупцията: Как Европа направи крайната десница велика отново

И няколко примера от Австрия

07:35 | 30.01.24 г. 8
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Труп в Дунава и глас от гроба може би звучат като елементи от филм ноар, отколкото като обяснение на случващото се в Европа днес. Те обаче са ключови за обяснението на измъченото състояние на политиката на континента, пише Politico.

През октомври тялото на Кристиан Пилначек, някога най-влиятелният човек в австрийското Министерство на правосъдието, беше намерено да плава в реката недалеч от град Кремс. Заключенията са, че той се е самоубил няколко часа след като е бил задържан заради шофиране в нетрезво състояние в насрещното платно на магистрала.

„Животът му беше отнет от него“, коментира вдовицата на бившия държавен служител на възпоменателната служба през ноември, което е още един горчив удар срещу политическите елити на страната.

Пилначек беше смятан за един от най-добрите юристи в своята страна. В годините преди смъртта му той се бореше със серия обвинения – едно за разгласяване на поверителна информация на пресата и друго за опит за отмяна на мащабно разследване за корупция около закупуването на бойни самолети от Виена.

След смъртта му обаче стана ясно, че май не гузната му съвест го е тласнала отвъд ръба, а отказът му да преклони принципите си пред волята на Австрийската народна партия (ÖVP), опора на политическата система в Австрия и част от федералното правителство без прекъсване от 1987 г.

Месец след като тялото му беше намерено, се появи таен запис на Пилначек, в който той разказва как високопоставени политици в ÖVP, партията на бившия канцлер Себастиан Курц, са го притискали да прекрати разследванията за политическа корупция.

„Министрите на ÖVP дойдоха при мен след едно претърсване на централата на партията и ме попитаха защо не съм го спрял“, чува се Пилначек да говори на записа. „Винаги съм им казвал: не мога да го направя, няма да го направя, не искам да го направя“, допълва той.

Изправен пред лични правни проблеми и, според него, несправедливи обвинения, той е потърсил помощ от същите тези политици, но те са му отказали заради това, че не е спрял обвиненията срещу тях. „Когато попитах дали биха направили нещо, за да ме подкрепят, отговорът беше: „Ти никога не си бил с нас“, казва Пилначек на записа, направен без негово знание в ресторант във Виена няколко месеца преди смъртта му.

Дори за едно общество, което многократно се е сблъсквало с политически скандали и корупция, този скандал е потресаващ и предизвика шумни призиви за равносметка. За много австрийски избиратели най-големият шок около аферата е реакцията на ÖVP на разкритията. Вместо да разпуснат правителството и да насрочат нови избори, лидерите на дясноцентристката партия преминаха в атака. Те обвиниха политическите си врагове в интриги и опити в стил КГБ за подкопаване на партията.

„Не е приемливо страната ни да се превърне в държава на доносници“, предупреди генералният секретар на ÖVP Кристиан Щокер.

Това насочи гласоподавателите към опонентите на ÖVP и по-конкретно крайната десница. Самият Щокер прибягваше до популистки тактики, за които партията му от години настоява, че не подкрепя.

Последна актуализация: 00:43 | 30.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 7
khao
преди 3 месеца
До: andy кво бъркам?... да не сте станали 30% ислямистите в раша, ше ме извиняваш.... не исках да обидя духовния ви водач, моохамед!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 3
andy
преди 3 месеца
До: khao Ама ти сериозно си "аутдейтид", както казват западналите ти господари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 9
khao
преди 3 месеца
До: andy май пак ни бъркаш с русия където над 20% са *** и най голямата джамия в Европа е в Москва. Западна Европа, няма нито една такава държава с такъв голям % резации!... някой определено е объркал континента, айде обратно в африка, азия или там от където си се довлякъл анди! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 4
andy
преди 3 месеца
До: khao То в западнала еуропа бели не останаха. Било каквото било. История! От тук нататък само черно и рязано! Тъй, че си объркал континента. Бегай дорде не са те порязали и обрязали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 10
khao
преди 3 месеца
До: andy хахаха, само не разбрах ти къв си... азиатец или африканец??? и що не се прибереш от където си дошъл, ами даваш акъл на белите европейци?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 7
khao
преди 3 месеца
до някъде са прави в тоя материал, но Австрия е извстна като доста корумпирана страна... това ви го повтарям тук от години, сега ли открихте топлата вода?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
andy
преди 3 месеца
На мек к., космите му пречат! Така и с еврогейците. Ама те освен комунизъм, нацизъм и фашизъм, за друго не са чували. Все към тези 3 режима ги влече. В момента създават някаква комбинация от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
evlogi
преди 3 месеца
Пумерин, а не мюезин. С тва и аз съм съгласен.Глей ти оказах се крайно десен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още