IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът обсъди развитието на европейската отбранителна система и зелената енергетика в Дания

Николай Денков и Мете Фредериксен се спряха и на амбицията на България да влезе в еврозоната през 2025 г.

21:34 | 24.01.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Министерски съвет
Снимка: Министерски съвет

Развитието на европейската отбранителна система и зелената енергетика бяха във фокуса на срещата на министър-председателя акад. Николай Денков с премиера на Дания Мете Фредериксен днес в Копенхаген, съобщават от правителствената пресслужба. Двамата обсъдиха помощта за Украйна, както и повишаването на капацитета за технологии, които да дават повече сигурност при настоящите геополитически развития в света и да ускорят производството на муниции и на други нужни за отбранителната промишленост компоненти.

Българският премиер получи уверение, че Дания ще продължи да настоява за пълното приемане на страната ни в Шенген и Копенхаген ще бъде съюзник на София в преговорите за отпадане и на сухопътните граници. Двамата министър-председатели обсъдиха и амбицията на България да стане част от еврозоната от 1 януари 2025 г. Според Мете Фредериксен правителството ни е направило забележителни стъпки в тази посока.

В хода на срещата беше заявен интересът на България да проучи задълбочено опита на Дания в използването на високи технологии и иновации в енергетиката. Ще се търсят подходящи начини постиженията и експертизата на Копенхаген да бъдат използвани и у нас, така че по-бързо и по-ефективно страната ни да се развие технологично в тази посока.

Двамата министър-председатели обсъдиха опита на Дания за използване на вятърни централи за производство на ток, които са добро допълнение към фотоволтаичните централи. „Имат разработени технологии и паркове, които работят изключително ефективно“, посочи акад. Денков след срещата и отбеляза, че Дания е на едно от първите места в Европа по отношение на използване на вятърна енергия за производство на ток. „Говорихме как част от тази експертиза да бъде използвана при развитие на тези технологии в България“, заяви българският министър-председател.

Производството на водород от възобновяеми източници и развитието на водородна икономика също беше във фокуса на разговора на акад. Денков и Мете Фредериксен. Дания е една от първите страни в Европа, която е развила т. нар. водородна икономика и България също има подобни планове. Според българския министър-председател регионът около Стара Загора е подходящ да развива такива технологии.

В рамките на визитата си в Копенхаген премиерът акад. Денков предстои да посети Института за биоиновации и централата на „State of Green“. Институтът за биоиновации е международна фондация, която управлява инкубатор за ускоряване на иновациите в науката. „State of Green“ е публично-частно партньорство между датското правителство и трите водещи бизнес асоциации в страната – Конфедерацията на датската индустрия, Датската енергийна асоциация и Датския съвет по земеделие и храни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 24.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
andy
преди 3 месеца
Къде е ходил да пълзи този очилат пллyжek?! Какво е обсъждал като няма мозък?! Най-вероятно е проемал нови инструктажи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още