IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Блинкен: Времената в Близкия изток са изключително нестабилни

След смъртоносната атака срещу американски военни САЩ обмислят реакцията си в региона

08:58 | 30.01.24 г. 7
Снимка: Alex Wong/Getty Images
Снимка: Alex Wong/Getty Images

Американският държавен секретар Антъни Блинкен предупреди, че Близкият изток е изправен пред „най-опасните“ условия от поне 1973 г., докато Вашингтон обмисля отговора си на атаката, която уби трима войници и рани поне още 40 души през уикенда, съобщава Financial Times.

Коментарите на Блинкен от понеделник подчертаха опасенията в администрацията на Байдън от потенциала за разширяване на конфликта в региона, макар че обеща ответни мерки срещу подкрепяните от Иран бойци, които обвини за смъртоносната атака.

Американските военни не са успели да спрат дрона в неделя, тъй като са го объркали за американски такъв, който е приближавал базата близо до йорданската граница със Сирия по същото време, заяви американски представител в понеделник.

Атаката е първата, при която загинаха американски войници, откакто започна войната между Израел и „Хамас“ на 7 октомври и предизвика вълна от нападения от близки до Иран групировки срещу американските сили в региона. Това засили натиска върху президента Джо Байдън да намери начин да спре атаките срещу войници и интересите на САЩ.

„Това са изключително нестабилни времена в Близкия изток“, каза Блинкен пред репортери на пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. „Бих казал, че не сме виждали толкова опасна ситуация, колкото тази, пред която сме изправени в момента в региона, поне от 1973 г., а може би и преди това“, добави той, имайки предвид годината с войната „Йом Кипур“ между Израел и съседните арабски държави.

По-рано през дена говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби заяви, че Байдън „обмисля“ реакцията на САЩ към атаката, след като се е срещнал с екипа си по национална сигурност в неделя и в понеделник.

Блинкен заяви: „Ще отговорим. И този отговор може да е на няколко нива, да е на етапи и да е устойчив във времето“. Държавният секретар обаче настоя още, че САЩ искат да „предотвратят по-широка ескалация“.

САЩ имат около 2500 войници в Ирак и около 900 в Сирия, където са разположени, за да помагат за предотвратяването на появата на джихадистки групировки.

Армията все още се опитва да разбере по-добре инцидента и как еднократна атака с дрон е успяла да причини толкова много жертви, казват официални лица.

„Опитваме се да разберем как еднократна атака с дрон е успяла да избегне нашата отбрана“, каза говорителката на Пентагона Сабрина Синг.

Американски представители казват, че все още правят оценка на това кой е отговорен за нападението, но виждат връзки с базираната в Ирак и подкрепяната от Иран милиция „Катаиб Хизбула“.

„Има отпечатъка на „Катаиб Хизбула“, но не правим това финална оценка – екипите ни продължават да анализират“, каза Синг.

Кърби заяви, че САЩ не търсят „война“ с Иран, но и, че администрацията е „напълно осъзнала факта, че тези групировки, подкрепяни от Техеран, отнеха живота на американските войници“.

Иран се дистанцира от смъртоносната атака, докато Техеран и САЩ явно се опитват да избегнат допълнителна ескалация. Министерството на външните работи на Иран определи обвиненията, че страната е замесена в нападението като „безпочвени“ конспирация на онези, които „са заинтересовани от това да въвлекат САЩ в нов конфликт в региона, за да се засили кризата“.

Синг обаче каза в понеделник, че „Иран носи отговорност, защото финансира групировки в Ирак и Сирия, които извършват нападения срещу нашите военнослужещи“.

САЩ са ударили цели, свързани с подкрепяни от Иран милиции из региона след 165 атаки на бойци срещу американски части в Ирак, Сирия и Йордания от октомври насам, както и над 30 нападения по международното корабоплаване в Червено море.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:58 | 30.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 0
0pk
преди 3 месеца
До: khao тоа от белия дом, най-вероятно вече нищо не знае, а тия около него са недоказани кокаинoюзъри, като тебе и всичко им е въображаемо до момента в който реалността не ги цапне по тиквата. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 9
khao
преди 3 месеца
До: 0pk бреее, а тоя от Белия дом знае ли че си мери пишшшката с късия цар от север ? Докато водите няква въображаема война със Сащ, Китай къса парчета от Сибир.. и скоро няма да има мечки за яздене... но съм сигурен че късия ще намери нещо друго космато да язди! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
0pk
преди 3 месеца
До: khao царя на кремъл е гоол когато язди мечки, а царя на белия дом му обуват гащите сутрин, за да не го изпуснат гоол пред репортерите. Както виждаш, след две год. противопоставяне на двата цяря в Украина, този в белия дом е готов да се поотегли. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 7
khao
преди 3 месеца
До: 0pk дааа видя се че царя от Кремъл е гооол и сега се крие по бункери!... за това 3те дни станаха 700, а скоро 1000... затънали сте и колкото и пъти да паднеш на колене няма да помогне! ... от седмица до Лисабон, станаха 5 години да яжмиуйкино!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
0pk
преди 3 месеца
До: khao вие сте там по розовото, комисар кухич. А екшъна няма да се случи, щото всемирния жандарм не може даже снаряди да произведе в достатъчни количества. Царя е г*л дето се вика. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 8
khao
преди 3 месеца
До: 0pk само драма в розовите ви глави... иде екшън, искахте екшън... ще го получите! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
0pk
преди 3 месеца
С едната ръка дестабилизират по цял свят, а с другата се чешат по тквата и правят учудени муцунки, разсъждавайки - защо така се получи, видите ли. Царе са на драмата. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още