IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаквана промяна - неочаквани решения: в Украйна коментират новия главнокомандващ

САЩ ще продължи да доставя ракети за ПВО на Украйна

07:46 | 09.02.24 г. 8
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

С указ на украинския президент Володимир Зеленски беше сменен главнокомандващият на Въоръжените сили на Украйна - ползващият се с голямо доверие сред обществото ген. Валерий Залужний. Неговия пост зае ген. Олександър Сирский. Зеленски обяви и още имена на военни от "новото поколение", към което принадлежи и самият Залужний, които да заемат управленски позиции в украинската армия.

Решението, за което се говори от месеци, беше прието много емоционално от обществото, но сред военните се чуха и одобрителни коментари - от Сирский и новото управление могат да дойдат неочаквани решения за фронта, от които се нуждае страната на този етап от войната. Генералът е част от операцията по защитата на Киев в първите месеци на войната, а след това - и на освобождаването на Харковска област през есента на 2022 година. Сирский оглавяваше допреди ден сухопътните войски на Украйна.

Ген. Залужний: Нашата битка продължава и се променя ежедневно

В първите и най-тежки дни се изправихме срещу подъл и могъщ враг, но устояхме, защото бяхме заедно, написа в Telegram малко след своето отстраняване ген. Валерий Залужний. Бившият гланокомандващ на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) коментира още, че задачите от 2022 г. са различни от тези за 2024 г. и всеки трябва да се промени и да се адаптира към новите реалности.

В своя пост той не коментира своите планове и дали ще приеме новия пост, който му е предложил президента Володимир Зеленски. Всъщност на този етап няма яснота в какво се състои това предложение.

Освен Залужний, президентът ще подмени изцяло ръководството на армията, става ясно от коментарите му по темата. Според анализатори имената, които той посочи като вероятни кандидати, са на кадрови офицери, много от които са на фронта от 2014 г.

Зеленски е обяснил мотивите си за уволнението на Залужний на закрита среща с медии

На закрита среща с медии, продължила повече от два часа, украинският президент Володимир Зеленски е обяснил логиката и мотивите си за смяната на главнокомандващия на Въоръжените сили на Украйна ген. Валерий Залужний, разказа журналистът от "Украинская правда" Михайло Ткач. През лятото той разкри разкри корупционни сделки в армията, което беше една от причините да бъде уволнен министърът на отбраната Олексий Резников.

Сега Ткач разказа, че журналистите свободно са задавали въпроси, свързани с коментираната пред RAI 1 цялостна промяна в управлението и западната помощ, но основната част е била свързана с освобождаването на Залужний и назначението на ген. Олександър Сирский на негово място. Той не можа да отговори дали Зеленски е бил убедителен в своите аргументи.

Журналистът беше категоричен, че срещата е трябвало да бъде публична, защото обществото има правото да знае причините за това важно решение, както и че президентът поема отговорността за него. 

От Института за изучаване на войната (ISW) отбелязват, че е срещана практика главнокомандващите да бъдат сменяни по време на война, която продължава по-дълго време и това отразява различните етапи, през които преминават бойните действия. Войната в Украйна скоро ще влезе в своята трета година.

Авдиевка остава най-тежката точка от бойното поле

Авдиевка остава най-горещата точка на бойното поле и в 715-я ден от началото на пълномащабната война, свидетелства сводката на ВСУ. Според руски военни кореспонденти руснаците се опитват да пресекат оснвоната линия на снабдяване и ситуацията за украинските части се влошава съществено. От ВСУ съобщават за отбити 27 атаки - основно в покрайнините на града, както и около Первомайско и Невелско.

В това направление са отблъснати и 16 атаки около Маринка.

Въпреки данните за струпани големи руски части в направлението към Купянск и Лиман, засега атаките са по-ограничени и остават около Синковка и Ивановка, където са отбълснати 5 атаки. В посока Лиман украинците защитават позициите си около Терни, където са отблъснати 4 атаки.

Украинските части запазват позициите си на левия бряг на  Днепър.

Като цяло интензивността леко е намаляла - 65 директни бойни сблъсъка, а над 110 населени места в близост до фронтовата линия са били подложени на обстрел с артилерия и минохвъргачки.

САЩ ще продължават да доставят ракети за ПВО на Украйна

Въпреки прекратеното финансиране САЩ ще продължи да доставя ракети за провитовъздушната система на Украйна, стана ясно от коментар на говорителя на Пентагона Патрик Райдър по време на брифинг. По негови думи има редица договори, сред които и доставки на ракети за ПВО, които са сключени в рамките на инициатива за сигурност за Украйна (USAI) и те продължават да се изпълняват.

В четвъртък в Сената дадоха ход на процедурата за одобрение на пакет с помощ за Украйна, Израел и Тайван на обща стойност 95 млрд. долара. Основната част от средствата са за Киев - 61 млрд. долара.

Украйна произвежда дронове с изкуствен интелект

В Украйна има около 20 компании, които работят по внедряването на изкуствен интелект (AI) в дроновете, каза вицепремиерът и министър на цифровата трансформация на Украйна Михаил Федоров в единния новинарски канал.

"Мисля, че през първото тримесечие на 2024 г. вече ще видим масово използване на FPV дронове с изкуствен интелект. И скоро ще се появят украински аналози на руския "Ланцет", които също ще работят на базата на тази технология. Сега систематично тестваме тези дронове”, отбеляза още той.

От Министерството на отбраната на Русия съобщават за атаки с дронове над Курска, Брянска и Орловска област, както и над  Краснодарския край и Черно море в ранните часове на 9 февруари. Военните съобщават за общо свалени 19 дрона, но в социалните мрежи има информация за пожар в рафинерия в Краснодарск. Енергийните съоръжения на Русия са основната цел на дроновете през последните седмици. 

Военното разузнаване на Украйна (ГУР) съобщава, че са хакнали сървъри на Министерството на отбраната на Русия, с което ограничават автоматичното управление на дроновете, използвани над Украйна. От ISW отбелязват, че в последните седмици от ГУР съобщава за засилени хакерски атаки срещу сайтове и бази с данни на руски институции, но няма съобщения и оплаквания от руска страна за проблеми, свързани с тези операции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 09.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
SnaGi
преди 3 месеца
До: khao, По долу човека ти предоставя факти, че Сирски е роден в Русия с майка и баща руснаци ти отново слагаш супер нелепия коментар. Това, че си изредил, хора от различни региони е все едно да кажеш Петко от Видин, Мохамед от Кърджали и Спас от Сандански. Трябва доста да качиш нивото, иначе коментарите ти продължават да са несвързани и нелепи. Няма никаква логика в тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
aldy
преди 3 месеца
Твърди се, че Сирски силно мрази украинците. Може би това е обяснението защо така упорито той изпращаше нови и нови подкрепления в месомелачката в Бахмут. Там бяха смлени 80 хиляди. Сега поне още толкова в Авдеевка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
Гошогошев
преди 3 месеца
До: Tikva007Сирски е агент на Путин Сега ще видиш, как ще извърти нещата и Украйна да загуби войната, а после ще обвини Зеленски за това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 11
khao
преди 3 месеца
До: Tikva007 прав си както винаги :D:D... руснака Сирский срещу монголоида путин, тувинеца шойгу, татарина герасимов и тяхната армия от буряти, дегестанци и чеченци! ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 1
Моабет да става
преди 3 месеца
"Володимир Зеленски е обяснил мотивите си за смяната на главнокомандващи ген. Валерий Залужний, разказа журналистът от "Украинская правда" Михайло Ткач. През лятото той разкри разкри корупционни сделки в армията, което беше една от причините да бъде уволнен министърът на отбраната Олексий Резников." От горното не се разбита кой е разкрил корупционните сделки Зеленски, Залужни или Ткач. Има ли редактор който да чете статиите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 11
Tikva007
преди 3 месеца
Залужни беше човек на американците и следваше техния план. Сблъсъкът на Зеле с него се отбеляза с два жълти картона, последвани от червен - спирането на военната и финансова помощ. Сега предстои да видим, как британците ще успеят да я компенсират - дали само с мобилизиране на наддуппената Германия, или с вкарването на целия ЕС в тази съсипия, което изглежда е планът и на Тръмп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 13
Tikva007
преди 3 месеца
Нямат ко-знае какво значение за армията и фронта тези уволнения-назначения. Те са в спектъра на вътрешните политически борби в украйна, които поради куп неудачи и провали - военни и външнополитически, се изострят до степен на самоизяждане, подобно на зверилник. Сирски, за разлика от Залужни, е по-склонен да ходи по гайдата на оформилата се в Киев британска резидентура около Зеле/Ермак, която гони съвсем други цели, докато будалка публиката с парртеннки за победа срещу Русия и унищожава украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 18
Tikva007
преди 3 месеца
Ген. Сирски е най-яркото доказателство, че кассапницата в украйна е гражданска война. Ген. Сирски е 100% руснак, родителите и брат му си живеят в Русия, гр. Владимир. А ген. Сирски е в позицията на онези индианци, които срещу мъниста, огнена вода и купешки бомбета са клали събратята си от други, отказващи да живеят в резервати племена, при заселването на САЩ. Но има и нещо положително в рокадата - в кабинета на новия главнокомандващ няма да виси портрета на героя-нацист Степан Бандера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още