IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата геополитическа реалност изисква една реформирана СТО

Световната търговска организация трябва да отговори на предизвикателствата на 21 век

09:10 | 25.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Валдис Домбровскис. Снимка: Bloomberg
Валдис Домбровскис. Снимка: Bloomberg

Глобалната търговия е ключов двигател на просперитета и намаляването на бедността през последните няколко десетилетия и Световната търговска организация (СТО) бе в основата на това. Сега, във време на геополитическо напрежение, политическа несигурност и нарастващо използване на търговията като оръжие, стойността на международното сътрудничество в рамките на СТО е по-голяма от всякога.

Тази нова геополитическа реалност изисква една реформирана СТО и е причината Европейският съюз да поведе усилията за актуализиране на правилата ѝ, пише за Financial Times комисарят по търговията на ЕС Валдис Домбровскис.

Съществуващите правила на СТО, които все още управляват по-голямата част от световната търговия, са най-добрата ни защита срещу икономическа фрагментация. ЕС продължава да бъде водещ поддръжник на организацията. Това е в наш интерес: почти 60 процента от търговията на ЕС се извършва съгласно правилата на СТО. Но сега трябва да видим силна и реформирана СТО, която може ефективно да отговори на специфичните предизвикателства на 21 век.

Предстоящата 13-та министерска конференция на СТО, която ще се проведе в Абу Даби от 26 до 29 февруари, представлява златна възможност да се даде допълнителен тласък на тази организация. Нашата цел е да разтърсим основните ѝ функции, от уреждането на спорове до справянето с неотложни глобални предизвикателства.

СТО предоставяше жизненоважен форум за разрешаване на търговски спорове през последния четвърт век. Но Апелативният ѝ орган престана да функционира при администрацията на Тръмп. В резултат на това обжалванията не могат да бъдат разгледани и споровете увисват.

Реформирането на тази система за уреждане на спорове е от решаващо значение за цялостната легитимност на СТО и за спиране на ерозията на търговските правила. От жизненоважно значение е да се осигури стабилност на компаниите да инвестират и експортират. ЕС и други вече постигнаха добър напредък по набор от реформи, но има още работа, за да имаме напълно функционираща система (включително възможността за обжалване) възможно най-скоро.

Също така искаме СТО да засили своя принос към устойчивостта. Организацията допринесе за нея през 2022 г. с повратно споразумение за защита на океаните чрез справяне с вредните субсидии за риболов. Членовете на СТО сега трябва да изпълнят втората част от това споразумение, за да адресират свръх улова. Това също така би ни помогнало да постигнем напълно целите на ООН за устойчивото развитие.

ЕС иска по-силна СТО и за да гарантира, че търговията може да допринесе положително за справяне с глобалните екологични предизвикателства като изменението на климата, загубата на биологично разнообразие и замърсяването.

Като част от това трябва да засилим диалога относно вътрешните екологични мерки, като например стимулиране на зеления преход по благоприятен за търговията начин. Заедно с Еквадор, Кения и Нова Зеландия, аз също така ще свикам, пише еврокомисарят, 60-членната Коалиция за климата на търговските министри, за да обсъдим как търговията може да подкрепи целите, свързани с изменението на климата.

Селскостопанската реформа и продоволствената сигурност също ще бъдат от първостепенно значение в Абу Даби. Изменението на климата, геополитическото напрежение, и не на последно място бруталната инвазия на Русия в Украйна и използването от нея като оръжие на доставките на храни, засягат земеделските вериги за създаване на стойност и наличността на храни.

ЕС ще ръководи усилията за насърчаване на членовете на СТО да се откажат от изкривяващите търговията субсидии и да прегърнат прехода към устойчиво земеделие – цел, която ЕС вече преследва чрез последователни реформи на Общата си селскостопанска политика. ЕС също така ще се ангажира заедно с други членове по неотложните въпроси, свързани с предизвикателствата на настоящата криза с продоволствената несигурност, по-специално ограниченията за износ, прилагани към хранителни продукти.

Не трябва да забравяме и цифровата търговия. Тук трябва да модернизираме правилника на СТО. Основното искане на бизнес общността - както в развитите, така и в развиващите се страни - е министрите да подновят настоящия мораториум върху прилагането на мита върху електронната търговия. Това е жизненоважно, за да се гарантира, че държавите и бизнесът, особено малките и средните предприятия, могат да се възползват от предимствата на бързо развиващата се дигитална икономика. Също така искаме да видим работна програма за адресиране на цифровото разделение и ще работим усилено, за да осигурим това.

В по-широк план СТО трябва да се препотвърди като ключов международен форум за обсъждане и постигане на резултати по други неотложни глобални политически предизвикателства, като тези, породени от индустриалната политика. Трябва също така да постигнем съгласие по програма за улесняване интеграцията на развиващите се страни в глобалната икономика, особено най-слабо развитите.

Редица предизвикателства стоят пред нас. Гарантирането, че СТО е ефективна и способна да ни помогне да ги посрещнем, е в интерес на всички, завършва Домбровскис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 25.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още