IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тайван обмисля да се обърне към СТО след последната китайска забрана за внос

Отношенията между Пекин и Тайпе стават все по-обтегнати

14:47 | 10.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg
Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Тайван може да се обърне към Световната търговска организация (СТО) заради Китай, след като последният забрани вноса на повечето тайвански храни и напитки, обяви премиерът Су Чжънчан днес, след като Пекин обвини Тайпе в „политическа манипулация“, предава Ройтерс.

Тайван, който Китай определя като своя територия, през последните две години се оплаква от китайските забрани за внос на различни селскостопански и други продукти, заявявайки, че това е част от китайската кампания за натиск.

Последните забрани обхващат повече рибни продукти, най-вече калмари, както и някои бири и други алкохолни напитки, което според Китай се дължи на това, че тайванските компании не са попълнили правилно съответните документи.

Пред репортери Су заяви, че Китай използва административни средства за „намеса“ в нормалната търговия, което не е в съответствие с правилата на СТО.

Правителството ще направи всичко възможно, за да комуникира със съответните китайски отдели по въпроса, допълва той. „Ако има някакво несъответствие със съответните норми на СТО, ние също ще следваме конкретните канали, за да подадем жалба“.

Тайван и Китай са членки на СТО.

В изявление, направено късно в петък, Китайската служба по въпросите на Тайван заяви, че проблемът е административен, тъй като засегнатите компании не са регистрирани правилно и това е „нормална мярка за надзор на безопасността на храните“.

Ведомството твърди, че се надява, че тайванските компании ще предоставят информацията, която отговаря на изискванията на правителството, възможно най-скоро.

„Същевременно казваме на съответните отдели на острова незабавно да спрат всякакви политически манипулации и да не правят нищо глупаво, което да навреди на компаниите на острова“, допълват от службата.

Селското стопанство не е съществена част от икономиката на Тайван, която е по-скоро ориентирана към производството на полупроводници, но земеделската и рибарската общност до голяма степен са базирани в части на острова, които традиционно подкрепят управляващата Демократична прогресивна партия, особено в Южен Тайван.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 10.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още