IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Беларусите отиват на парламентарни избори, но всъщност нямат никакъв избор

„Ако някой намира нашите избори за скучни … има цирк, театър, концертни зали“, коментира Игор Карпенко, ръководител на Беларуската централна избирателна комисия

09:23 | 25.02.24 г. 14
Лидерът на беларуската опозиция Святлана Цихановска на Световния икономически форум в Давос. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Лидерът на беларуската опозиция Святлана Цихановска на Световния икономически форум в Давос. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

„Ако някой намира нашите избори за скучни … има цирк, театър, концертни зали“, коментира на свой ред Игор Карпенко, ръководител на Беларуската централна избирателна комисия, цитиран от Politico.

Опозицията призовава за бойкот

„Не е особено важно как ще гласуват хората и дали изобщо ще гласуват. Достатъчно е [за режима] да накара някои хора да дойдат в избирателните секции“, казва Павел Сапелка, беларуски активист в изгнание, който работи в кампанията „Защитници на правата на човека за свободни избори“.

Дори малък акт на неподчинение обаче, какъвто е изборът да не отидат до урните, носи рискове. „Има информация, че ще бъдат съставени списъци на онези, които не са гласували“, казва Владимир Астапенка, ръководител на мисията на Демократичен Беларус в Брюксел и съюзник на Цихановска. Според него тези хора рискуват минимум да загубят работата си.

Опозиционното движение на Цихановска провежда свои алтернативни избори през май в рамките на така наречения Координационен съвет, единен представителен орган на беларуския народ. „Опитваме се да създадем алтернатива на нелегитимните власти на Лукашенко“, казва Астапенка. „Координационният съвет ще бъде избран от беларуси, за да говори от името на беларусите и да защитава техните национални интереси“, посочва той.

Точните подробности за тези алтернативни избори предстои да се обсъждат, казва още Астапенка. Той добавя, че някои опозиционни партии в изгнание са се оттеглили от инициативата поради опасения от отмъщение срещу роднини на техни представители, които са останали в Беларус.

Залязва ли режимът на Лукашенко?

Резултатите от парламентарните избори в неделя може да са предопределени в полза на Лукашенко, но диктаторът може да не е толкова вечен, колкото човекът, когото той нарича свой „по-голям брат“ – Путин.

След парламентарните избори в края на април ще бъде сформирано Общобеларуско народно събрание, съставено от 1200 делегати, включително членове на парламента, местни съвети, официални лица, проправителствени активисти и други.

Оправомощен от конституционните реформи на Лукашенко от 2022 г., органът може да изготвя закони, да назначава членове на избирателни комисии и дори да обявява военно положение – правомощие, което преди беше запазено само за президента. Асамблеята може също така да започне процедура по импийчмънт срещу президента.

Лукашенко обяви конституционната реформа след среща с Путин в Сочи през 2020 г. Путин похвали идеята многократно. Регионалните анализатори твърдят, че Кремъл е оказал натиск над Минск да промени конституцията като средство за държане на Лукашенко на стегната каишка, въпреки че и двамата диктатори (предсказуемо) отричат това.

Въпреки че Лукашенко многократно е намеквал, че може да се оттегли от президентството, той също така има план за наследяване, като си гарантира, че ще остане член на събранието, след като се оттегли. През януари Лукашенко подписа закон, който му гарантира имунитет, пожизнена защита и държавна собственост при подаване на оставка от президентския пост.

Тези машинации се разглеждат като начин да се запази влиянието и да се осигури безопасността му в Беларус. Кой обаче би могъл да седне на трона му? Наталия Кочанова, верен съюзник на настоящия президент и ръководител на горната камара на парламента, се смята за потенциален наследник. Самият диктатор я определя като "почти готов президент". „Кочанова е най-видната фигура в беларуското пропагандно поле, тя пътува много из страната, провежда срещи с различни трудови колективи“, казва Дмитрий Болкунец, независим беларуски политически анализатор.

Най-важното е, че Кочанова е в добри отношения с Путин: през април 2022 г. руският президент я награди с Орден на дружбата „за големия й принос в укрепването на приятелството, сътрудничеството и взаимното разбирателство“ между Минск и Москва. Това е рядка чест за беларуски политик, според Болкунец - и добра индикация за предпочитания от Путин наследник на Лукашенко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 25.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 3
andy
преди 3 месеца
До: Lemon's Още един едноклетъчен античен организъм. Единствени умения - да *** и да се размножава :-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 3
andy
преди 3 месеца
"Беларусите отиват на парламентарни избори, но всъщност нямат никакъв избор" Щото пък ние имаме. Всичко се контролира и е в изгода на СрАЩ в България. И Турция, разбира се. Скоро съвсем ще ни разбият и плячкосат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 3 месеца
До: Ckъcaнa_УшaнkaОпа, ментенцето ми с високите k се е появило. Така де, пременения дърртак Тиквъ07, който си цъка десетки плюсове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 2
mr. Yoda
преди 3 месеца
Скъсано_употребено_гумено_изделие, мюре на Пишурки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 9
stonasto
преди 3 месеца
До: Ckъcaнa_Ушaнka ,плосък,не знам за ква смяна говориш,ама да ли е случайно,че след твоята поява равнозначно се увеличиха плюсовете и минусите с по десетина??? Не се пъни,ясен си на всички...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 16
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 3 месеца
До: Бодрата Втора Смяна, /първата на зеления, скъсания и кухия се поизчерпаха/, и сега е ваш ред на активиране? :):) Не се пънете - няма смисъл, не можете, не сте интересни. .!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 25
Lemon's
преди 3 месеца
До: Tikva007...То бива ниска интелигентност, но твоята е потресаваща, дори войнстваща.Типично за възрожденец!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 16
stonasto
преди 3 месеца
До: stonasto Това относно великият комбинатор 007
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 21
stonasto
преди 3 месеца
Викаш,само да се опитат да променят нещо и ще им спретнат една Специална военна операцийка...Ти наистина си много зле(само за да съм възпитан)....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 27
Импeраторът
преди 3 месеца
Спокойно. Още само три мандата има и после е синът му :-) хахахах ... Беларус - Северна Корея на Европа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още