fallback

Тялото на Навални е предадено на майка му

Още не е ясно как ще се проведе погребението му, съобщава говорителката на опозиционера Кира Ярмиш

18:21 | 24.02.24 г.

Тялото на починалия руски опозиционер Алексей Навални е предадено на майка му Людмила, съобщава говорителката на Навални Кира Ярмиш с пост в социалната платформа Х.

„Тялото на Алексей беше предадено на майка му. Благодаря на всички, които настояваха за това заедно с нас“, пише в поста на Ярмиш.

 

Alexey's body was handed over to his mother. Many thanks to all those who demanded this with us.Lyudmila Ivanovna is still in Salekhard. The funeral is still pending. We do not know if the authorities will interfere to carry it out as the family wants and as Alexey deserves. We…

— Кира Ярмыш (@Kira_Yarmysh) February 24, 2024

Подробностите относно организацията на погребението му предстои да бъдат уточнени. Още не е ясно дали властите няма да се намесят и да попречат на провеждането на службата „по начина, по който семейството иска и по който Алексей заслужава“, допълва Кира Ярмиш.

Иван Жданов, директорът на Фондацията за борба с корупцията на Навални, също потвърди новината в своя акаунт в Telegram.

Вдовицата на Навални Юлия по-рано през деня обвини, че лично президентът на Русия Владимир Путин се подиграва с православните християнски ценности и поругава трупа на съпруга ѝ, предава „Ройтерс“.

„Измъчвахте го жив, а сега продължавате да го измъчвате мъртъв. Вие се подигравате с останките на мъртвите“, казва тя във видеообръщение към Путин.

Навални, смятан за най-видния опозиционен глас в Русия, почина миналата седмица в арктическа наказателна колония с максимална сигурност. Той излежаваше 19-годишна присъда по обвинения в „екстремизъм“, припомня „Ройтерс“.

Майката на Алексей Навални Людмила е все още в гр. Салехард, където в морга се съхранява трупът на сина ѝ. В петък тя съобщи, че руските следователи отказват да освободят тялото му от моргата, докато тя не се съгласи на частно погребение.

Сътрудници на Навални казаха в събота, че властите са заплашили да го погребат в отдалечената затворническа колония, където е починал, освен ако семейството му не се съгласи с техните условия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:25 | 24.02.24 г.
fallback
Още от Политика виж още