IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тялото на Навални е предадено на майка му

Още не е ясно как ще се проведе погребението му, съобщава говорителката на опозиционера Кира Ярмиш

18:21 | 24.02.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Тялото на починалия руски опозиционер Алексей Навални е предадено на майка му Людмила, съобщава говорителката на Навални Кира Ярмиш с пост в социалната платформа Х.

„Тялото на Алексей беше предадено на майка му. Благодаря на всички, които настояваха за това заедно с нас“, пише в поста на Ярмиш.

 

Подробностите относно организацията на погребението му предстои да бъдат уточнени. Още не е ясно дали властите няма да се намесят и да попречат на провеждането на службата „по начина, по който семейството иска и по който Алексей заслужава“, допълва Кира Ярмиш.

Иван Жданов, директорът на Фондацията за борба с корупцията на Навални, също потвърди новината в своя акаунт в Telegram.

Вдовицата на Навални Юлия по-рано през деня обвини, че лично президентът на Русия Владимир Путин се подиграва с православните християнски ценности и поругава трупа на съпруга ѝ, предава „Ройтерс“.

„Измъчвахте го жив, а сега продължавате да го измъчвате мъртъв. Вие се подигравате с останките на мъртвите“, казва тя във видеообръщение към Путин.

Навални, смятан за най-видния опозиционен глас в Русия, почина миналата седмица в арктическа наказателна колония с максимална сигурност. Той излежаваше 19-годишна присъда по обвинения в „екстремизъм“, припомня „Ройтерс“.

Майката на Алексей Навални Людмила е все още в гр. Салехард, където в морга се съхранява трупът на сина ѝ. В петък тя съобщи, че руските следователи отказват да освободят тялото му от моргата, докато тя не се съгласи на частно погребение.

Сътрудници на Навални казаха в събота, че властите са заплашили да го погребат в отдалечената затворническа колония, където е починал, освен ако семейството му не се съгласи с техните условия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 24.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още