IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-дълго управлявалият лидер на републиканците в САЩ се оттегля от поста си

Макконъл обяви плановете си, след като Тръмп спечели на първичните избори в Мичиган

22:33 | 28.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл заяви в сряда, че ще се оттегли от ръководния си пост, оставяйки вакуум във властта на върха на партията, която ръководи от почти 17 години - повече от всеки друг партиен лидер в историята на Камарата, пише Ройтерс.

„Миналата седмица навърших 82 години. Краят на моя мандат е по-близо, отколкото бих желал “, заяви емоционално Макконъл в Сената. Времето не може да бъде победено. Вече не съм младият мъж, който седи отзад и се надява колегите да си спомнят името ми. Идва времето на друго поколение лидери.“

82-годишният депутат от Кентъки изигра огромна роля в подпомагането на бившия президент Доналд Тръмп да затвърди консервативното мнозинство от 6 на 3 гласа във Върховния съд, проправяйки пътя за знакови решения, приветствани от консерваторите, които прекратяват признаването на конституционното право на аборт и разширяват правата за използването на оръжия.

Това опровергаваше личната опозиция на Макконъл срещу Тръмп на моменти - особено към поведението на Тръмп преди нападението срещу Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г. - както и постоянната твърда подкрепа на Макконъл в опитите да се прокара помощ за Украйна за борбата ѝ срещу руската инвазия, въпреки съпротивата на крайните републикански опоненти.

Демократите имат крехко мнозинство в Сената, а Макконъл сега е лидер на малцинството, след като преди това заемаше поста лидер на мнозинството.

Макконъл каза, че няма да се кандидатира за лидер на републиканците в Сената на изборите през ноември, което означава, че ще освободи поста си окончателно, когато Конгресът се събере през януари.

Макконъл е и един от ключовите герои в преговорите с демократите и Белия дом по сделките за разходите, за да се запази финансирането на федералното правителство и да се предотврати прекъсването на работата му. Стабилното управление на Макконъл на неговата фракция е в контраст със сравнително новоназначения републикански председател на Камарата на представителите Майк Джонсън, който се затруднява да ръководи слабото си мнозинство.

Макконъл на два пъти миналото лято не успя да довърши публичните си изказвания, повдигайки въпроси за способността му да продължи да изпълнява задълженията си на този висок пост. Бележката от лекаря на Конгреса, която разреши на Макконъл да продължи да работи на 31 август все пак не успя да успокои тези опасения.

Сега, когато републиканците трябва да изберат нов партиен лидер, натискът на консерваторите да се противопоставят на споразумението за умерени разходи с демократите може да натежи по-сериозно върху преговорите за бюджета и изборите за ръководство.

Макконъл обяви плановете си, след като Тръмп спечели първичните избори на републиканците в Мичиган, продължавайки да се стреми към номинацията за президент на партията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 28.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още