IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борел предлага 90% от печалбата от замразени руски активи да отиват за оръжия за Украйна

Предложението е останалите 10% да бъдат прехвърлени в европейския бюджет и да бъдат ползвани за засилване на капацитета на украинската отбранителна индустрия

21:40 | 19.03.24 г. 2
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел заяви във вторник, че ще предложи съюзът да използва 90% от приходите от руски активи, замразени в Европа, за закупуването на оръжия за Украйна чрез фонда Европейски механизъм за подкрепа на мира, съобщава Ройтерс.

Топ дипломатът на ЕС каза пред репортери в Брюксел, че ще предложи останалите 10% да бъдат прехвърлени в европейския бюджет и да бъдат ползвани за засилване на капацитета на украинската отбранителна индустрия.

Той заяви, че ще отправи предложението към страните членки на ЕС в сряда преди срещата на лидерите в четвъртък и петък.

Високопоставен представител на ЕС каза миналата седмица, че замразените в съюза руски активи вероятно ще генерират между 15 млрд. и 20 млрд. евро печалба след данъците до 2027 г. в зависимост от размера на световните лихви.

Около 70% от всички руски активи, замразени от Запада, се държат в белгийската клирингова къща Euroclear, която притежава различни ценни книжа и пари в брой на руската централна банка на стойност 190 млрд. евро.

Борел подчерта, че предложението е да се използва печалбата от активите, държавни в Европа, а не самите активи. Той каза, че те може да носят по около 3 млрд. евро годишно.

„Конкретното предложение ще бъде поставено на масата утре“, каза той. „От страните членки зависи да се съгласят“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 19.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 месец
https://24chasa.bg/biznes/article/17367508
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 месец
Около 70% от всички руски активи, блокирани на Запад, се държат в белгийския централен депозитар за ценни книжа Euroclear, който притежава различни ценни книжа и пари в брой на руската централна банка на стойност 190 милиарда евро. "Русия може също така да предприеме правни действия за изземване на паричните средства на Euroclear в депозитарите за ценни книжа в Хонконг и Дубай и вероятно още повече съдебни дела, заведени от западни банки, които са загубили парите си, инвестирани в Русия"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още