IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът отхвърли промените в Закона за хазарта, предложени от „Възраждане“

Те предвиждаха забрана на рекламите на хазарт извън сградите, в които се намират игралните зали

12:18 | 03.04.24 г.
Снимка: БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА
Снимка: БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Депутатите отхвърлиха промените в Закона за хазарта, предложени от „Възраждане“. Те предвиждаха забрана на пряката и непряката реклама на хазартни игри, освен ако не е на територията на игралните зали или казина. Според предложенията непряка реклама е допустима само върху сгради или обособени части от сгради, в които са разположени игралните зали, казина и пунктове за приемане на залози. От „Възраждане“ предлагаха информация да се публикува само за игрите, организирани от „Българския спортен тотализатор“.  

Законопроектът беше отхвърлен с 67 гласа „за“, 29 „против“ и 79 „въздържал се“, съобщава БТА. Промените бяха подкрепени от БСП, „Възраждане“, ИТН и независимият Радостин Василев, но отхвърлени от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. 

Последните 10 години наблюдавам една верижна зависимост, която върви от залози в казина и игрални зали, следва бърз кредит, след това съдия изпълнител, после започване на работа „на черно“ без трудов договор, каза Димо Дренчев от „Възраждане“ по време на разискванията, цитиран от БТА. Дренчев подчерта, че печалбите в казината и игралните зали се изплащат в брой до 5000 лв. вместо до 10 000 лв. както е по закон, което според него води до връщане в игралните зали на хората, които са спечелили повече, за да им бъде изплатена сумата, вследствие на което, вместо да получат някакви пари, „практически се изиграват още“. 

Румен Гечев от „БСП за България“ заяви, че хазартът трябва да бъде изцяло забранен в България. Рекламите на хазарта през последните години в страната са агресивни, безапелационни, те са в телефоните на децата и младежите, в телевизионните предавания и на това трябва да се сложи край, коментира той.

Има един друг аспект, в който тези суми, които генерира хазартът, разбира се, доста несправедливо са облагани, доста неясно е дали се спазват регламентите за алгоритми, но това е един начин, в който те бъдат преразпределяни, смята Любен Дилов (ГЕРБ-СДС). По думите му с резки промени, както са предвидени в предложения от „Възраждане“ законопроект, първите, които ще получат тежък удар, са общинските спортни институции. 

Сред другите отхвърлени предложения беше СЕМ и регионалните здравни инспекции да следят за разпространението на хазартни реклами, а към момента тази дейност е възложена на НАП. „Възраждане“ искаха да се променят и ставките за хазарта и вместо фиксирана сума, те да се изчисляват като процент от стойността на направените залози. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 03.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още