IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служебното правителство предложи главният секретар на МВР Живко Коцев да бъде уволнен

Решението на кабинета, който встъпи в длъжност тази сутрин, е прието неприсъствено

19:32 | 09.04.24 г.
Главният секретар на МВР Живко Коцев. Снимка: Стефан Василев, БГНЕС
Главният секретар на МВР Живко Коцев. Снимка: Стефан Василев, БГНЕС

Служебното правителство на Димитър Главчев, което встъпи в длъжност тази сутрин, предложи на президента да издаде указ за прекратяване правомощията на главния секретар на МВР главен комисар Живко Коцев и за освобождаването му от длъжност. Решението е прието неприсъствено.

Миналия четвъртък Коцев подаде оставка, като посочи лични причини. Ден по-късно той оттегли оставката си на пресконференция с премиера в оставка Николай Денков с аргумента, че е имало натиск от страна на вътрешния министър Калин Стоянов и от „високопоставени лица в прокуратурата“.

Именно освобождаването на Коцев беше използвано като аргумент от избрания за служебен премиер Димитър Главчев да запази като вътрешен министър Калин Стоянов. Ръководителят на МВР се оказа в основата на спора между ГЕРБ и ПП-ДБ, довел до разпадането на редовното правителство.

В неделя Денков съобщи, че ще изпрати сигнал до прокуратурата заради оказания натиск за оставката на главния секретар на МВР. „Върху него със сигурност е осъществен натиск, както от страна на министъра (на вътрешните работи – бел. ред.), така и от най-високопоставени лица в прокуратурата и този натиск трябва да бъде разследван“, заяви Денков и допълни, че за въпросния натиск е информиран и президентът Румен Радев.

Вчера стана ясно, че Коцев е излязъл в болничен след разразилите се скандали около ръководителката на агенция „Митници“ Петя Банкова, която беше арестувана по обвинение, че е участвала в престъпна група за контрабанда. Появиха се множество снимки, на които Коцев е с обвинения по същото разследване Стефан Димитров.

Във вторник беше съобщено, че Коцев е приет в болница заради влошено здравословно състояние. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 09.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още