IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денков ще изпрати сигнал до прокуратурата за натиска над Живко Коцев

Премиерът определи случващото се в Агенция "Митници" като "скандала на годината"

12:24 | 07.04.24 г. 2
Министър-председателят в оставка Николай Денков. Снимка: Стефан Василев, БГНЕС
Министър-председателят в оставка Николай Денков. Снимка: Стефан Василев, БГНЕС

Ще изпратя сигнал по съответния ред за натиска, оказан за оставката на главния секретар на МВР Живко Коцев. Това заяви премиерът в оставка Николай Денков пред БНР. Денков отговори на въпрос дали е уведомил прокуратурата във връзка с казаното от Живко Коцев по време на срещата им.

Миналата седмица главният секретар депозира оставката си от позицията и впоследствие я оттегли. 

Не бих искал да преразказвам неговите срещи. Това, което казвам, е, че върху него със сигурност е осъществен натиск, както от страна на министъра, така и от най-високопоставени лица в прокуратурата и този натиск трябва да бъде разследван, добави Денков. По думите му за въпросния натиск е информиран и президентът Румен Радев. 

Според Николай Денков случаят с часовника на Живко Коцев, който се цитира, е комичен. 

"Да се твърди, че това е лична облага за Живко Коцев, който получава часовника на публично място, където се снима заедно с г-жа Ангелкова, народен представител от ГЕРБ, това означава, че Живко Коцев изобщо няма никакви притеснения, че се случва нещо нередно", коментира Денков, след което добави, че Коцев е заявил, че въпросният часовник е получен като подарък от приятели във връзка с личен празник. "Внушението, че при Живко Коцев в момента има някакъв проблем с този часовник изглежда абсолютно изкуствено", добави премиерът в оставка. 

Денков каза още, че пресцентърът на МВР не е позволил участие в телевизионно предаване на главния секретар на МВР. 

Денков постави въпроса как стана така, че директорът на Агенция "Митници", който е бил един месец на тази позиция, изведнъж се е оказал единственият разследван за канали за контрабанда, съществували от години. Аз не видях никакво доказателство за това, че тя има някакво получаване на облаги и нещо, което да показва, че тя е част от осъществяване на някакви престъпни намерения, добави Денков и попита къде са доказателствата от предходните години.

"Много пъти съм казал, че има сляпо петно в службите по отношение на корупцията и контрабандата", добави той. Денков определи случващото се в Агенция "Митници" като "скандала на годината". 

"Надявам се, съдът да си свърши работата, аз по никакъв начин не искам да толерирам корупцията, но и това, което не искам, е невинни хора да се оказват жертва на политически борби", добави той. 

Относно решението на Георги Гвоздейков да остане на поста служебен министър на транспорта, Денков припомни, че той за разлика от останалите министри в служебния кабинет е член на "Продължаваме Промяна". По думите на Денков, съгласно устава на партията той не може да участва в служебно правителство без съгласие на ръководните органи. Съгласно тази точка той има вътрешнопартиен проблем, каза премиерът в оставка. 

Ако ГЕРБ намери начин да се освободи от опеката на Делян Пеевски, след изборите можем да се замислим за нещо конструктивно с тях, изтъкна Денков. Той заяви, че ще се върне в парламента, след като освободи поста министър-председател и допълни, че няма амбиции да кандидатства за евродепутат. 

Основната кампания на ПП-ДБ е България да стане нормална европейска държава, посочи Денков.Той заяви, че трябва да се проведат честни избори на 9 юни и призова за по-висока избирателна активност: "Хората трябва да излязат и да гласуват, защото с всеки глас определят бъдещето. Когото изберат, той ще ги управлява и от това ще зависи как ще живеят", отбеляза Денков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 07.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 13 rate down comment 4
mr. Yoda
преди 1 месец
Този още ли е на свобода?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 5
Alex Silver
преди 1 месец
Натиск, кайш? А снимките, които публикува Афера и ПИК, и които ги признаха за автентични? А бре, сапунчо? === https://afera.bg/e%d0%b9-%d0%b3%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%b0%d0%bc%d0%be-%d0%b2-%d0%b0%d1%84%d0%b5%d1%80%d0%b0-%d0%b1%d0%be%d0%b9%d0%ba%d0%be-%d1%80%d0%b0%d1%88%d0%ba%d0%be%d0%b2-%d0%b8-%d0%b6/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още