IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп прави завой - от "Нито пени за Украйна" до "Оцеляването й е важно за САЩ"

След половин година забавяне в Камарата на представителите ще се обсъди военната помощ за Украйна и Израел

17:16 | 19.04.24 г. 6
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Позицията на водещия кандидат на републиканците за президент на САЩ Доналд Тръмп за Украйна е претърпяла промяна, става ясно от негова публикация в социалната му мрежа Truth Social. В нея той написа, че оцеляването на Украйна е важно за САЩ.

Изявлението е свързано с очакваното гласуване на пакетите с международна помощ на САЩ за Израел, Украйна и Тайван. Белият дом предложи обща помощ в размер на над 100 млрд. долара по тези направления, но след половин година дискусии председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън реши да ги раздели и подкрепата за всяка страна ще бъде обсъдена и гласувана отделно.

Доналд Тръмп не коментира предложението на Джонсън, отбелязва Ройтерс по повод изявлението. В предишни изказвания бившият американски президент остро критикуваше отпускането на средства за Украйна, а след среща с него премиерът на Унгария Виктор Орбан беше категоричен, че Тръмп "няма да даде и пени" на Украйна.

В поста си Тръмп критикува и недостатъчната подкрепа от европейските съюзници, което даде основание на крайните републиканци (Марджъри Тейлър Грийн) да заявят, че с него кандидатът за президент всъщност отхвърля военната подкрепа за Киев. В своята публикация Тръмп отбелязва, че за Европа е по-важно Украйна да спечели, но допълва, че: "Това е от ключово значение и за нас!" и коментира още, че НАТО планира да създаде фонд на стойност 100 млрд. долара в подкрепа на Украйна, което означава, че САЩ отново ще бъдат основен донор като най-голямата икономика в североатлантическия съюз.

Но дори и с тези коментари Доналд Тръмп за първи път признава, че победата на Украйна е от значение за САЩ. Публикацията идва часове след срещата му с полския премиер Анджей Дуда. 

В последните дни анализаторите отбелязват дълбокото разделение в средите на републиканците по редица теми, включително и Украйна, което води до хаос и може да блокира работата на Конгреса. Един от тестовете за партията ще е в събота, когато в Камарата на представителите ще се разглеждат четири пакета с международна помощ, които да отпуснат САЩ.

Вътрешните битки на републиканците застрашават работата на Конгреса

За сериозната опасност от политическа криза в САЩ предупреждава редакторският борд на Bloomberg в коментар. Те анализират бъдещето на председателя на Камарата Майк Джонсън, който след почти половин година бавене внесе за дискусия пакет с военна международна помощ - основно за Украйна и Израел. Но с този ход той рискува своята позиция в Конгреса, заплашен от двама от своите съпартийци - Марджъри Тейлър Грийн и Томас Мейси.

Републиканците имат мнозинство в Камарата на представителите (долната камара на американския Конгрес) и според редакторите на Bloomberg отдавна проявяват склонност към "братоубийство", но техните сложни вътрешни борби през последите месеци понякога заплашваха да провалят работата на Конгреса, а и на цялата държавна администрация. Те припомнят, че не особено известният Джонсън, избран от щата Луизиана, стана председател на Камрата след хаоса, който настъпи, след като неговият съпартиец Кевин Маккарти стана първият в историята на институцията, освободен предсрочно от поста си през октомври.

Източник: Bloomberg Източник: Bloomberg

Тогава известно време работата беше блокирана от взаимните обвинения и свади при републиканците.

Не е странно тогава, че като председател той направи правилното нещо - при несигурна подкрепа от своите съпартийци Джонсън всъщност работи с демократите, за да може институцията да приеме законопроектите, необходими за продължаване на работата на правителството. Вероятно сега отново ще разчита на тях, за да запази своя пост.

Редакторите на Bloomberg са категорични, че нова криза с председателя не би била продуктивна за работата на Конгреса и няма да реши вътрешните проблеми на републиканците. От своя страна, демократите също трябва да са наясно, че промяна на председателя едва ли би облекчила работния процес.

Демократите можеха да спасят Маккарти през октомври - с него бяха работили успешно преди това и да спестят седмици на хаос и нерви в страната, допълват от редакторския борд на Bloomberg.

Позицията на Джонсън и Тръмп за Украйна се променя съществено

Официално Джонсън не е отправял някакви критики за помощта за Украйна, но шест месеца отказваше да внесе за обсъждане пакета, предложен от Белия дом. По време на коледните празници в Сената (горната камара на Конгреса) преработиха предложението, а малко по-късно го одобриха с гласовете и на републиканците, и на демократите.

Самият украински президент Володимир Зеленски нееднократно е коментирал, че винаги е получавал думи за пълна подкрепа от всички представители на Конгреса , с които се е срещал, включително и от Майк Джонсън. Уверенията им са били, че е въпрос на дни или седмици Украйна да получи помощта, от която се нуждае. От началото на седмицата реториката на председателя се промени съществено. "Ще застанем до Израел, нашия близък съюзник и скъп приятел, и ще застанем за свободата и ще се уверим, че Владимир Путин няма да шества из Европа. Това са важни отговорности", коментира той, цитиран от CNN.

Нещо повече - Джонсън отбеляза, че от Втората световна война насам САЩ носят отговорност за свободния свят. "И ние приемаме тази роля. Ние сме изключителна нация", каза той.

Това става с одобрението на кандидата за президент на републиканците Доналд Тръмп. До миналата седмица той беше категоричен, че може да спре войната в Украйна за 24 часа, че Киев няма да получи пари, освен ако не става въпрос за заем, както и че не е "целесъобразно" да посети Украйна, въпреки няколкото публични покани, отправени му от Зеленски. Сега вече обаче говори за стратегически важното за САЩ оцеляване на Киев.

В края на миналата седмица, броени часове преди Джонсън да представи пакетите с международната помощ, а и преди атаката на Иран към Израел, председателят на Камарата на представителите се срещна с Тръмп и вероятно двамата са обсъдили следващите ходове. След разговорите Тръмп категорично подкрепи Джонсън.

Неговата подкрепа обаче е недостатъчна за Марджъри Тейлър Грийн, която все още настоява за оставката на своя съпартиец. И това означава, че Джонсън може да разчита на демократите да го спасят на фона на предложението за Украйна в момент, в който Киев предупреждава, че ще загуби войната без военна помощ.

Какъв сигнал би бил това обаче за републиканците?

Проблемът на Джонсън всъщност идва от малка група от крайни десни републиканци, които са категорично против да се правят каквито и да било компромиси с демократите. Техният брой обаче е малък и не могат да наложат своята воля в партията. Разочаровани, те се обръщат срещу ръководителите на партията с редица обвинения.

С новото предложение - международната военна помощ се разделя в четири пакета - за Украйна, Израел, Тайван и за няколко проекта за вътрешната сигурност, Джонсън предоставя демократичен избор на всеки в Конгреса. Той направи много предложението за Украйна да се хареса на съпартийците му - част от подкрепата е под формата на заеми (въпреки че президентът може да опрости половината от тях, но едва след средата на ноември 2024 г.), а основната част от парите реално остава в ръцете на американската оръжейна индустрия.

След месеци на бавене сега Джонсън има нова позиция. "Ние сме най-великата нация на планетата и трябва да действаме като такава. Трябва да заявим на Путин и Си (Дзинпин), на Иран и Северна Корея и всеки друг, че ние ще защитим свободата", казва той в интервю за CNN.

Не е ясно какво промени възгледите му - дали шокиращото нападение на Иран срещу Израел, или ракетните  удари, разрушаващи Украйна в последните месеци. От месеци украинците и европейските съюзници коментират, че ако Украйна загуби войната, това ще постави под заплаха цялата Западна Европа. Ако САЩ изостави своите партньори в нужда, то те ще загубят и своята репутация, а позициите им по света ще бъдат отслабени.

Вероятно това е нещо, с което Джонсън не иска да товари своята партия, защото освен републиканец, той е и председател и на Камарата на представителите - един от първите постове в американската администрация, и като такъв има още по-голяма отговорност, посочва CNN. Пред журналисти Джонсън казва, че прави това, което смята за правилно, и допълва драматично: "Историята ще ни съди за това, което вършим". Но в същото време изключителната поляризация на неговите съпартийци дава възможност на отделни членове да създадат инстински хаос и да направят работата на Конгреса невъзможна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 19.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 2
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 седмица
До: kuhozelenata секта, църкате ли си тука цял ден глупоссти, църкайте - църкайте. Че да падат грантчета трябва. Ама съседната статия "Камарата на представителите в САЩ придвижи помощ от 95 млрд. долара за Украйна и Израел" сте я пропуснали. - За днес надник няма да има от козяк май. А?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 11
khao
преди 1 седмица
До: zelka007 забавлявам се на негов гаааз :)) като има няква негативна новина за ес е първи на амбраза, но като има лоша за русия или китай никакъв го няна :)) ясно е че помош ше има и ше е достатъчно за победа над варварите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 19
zelka007
преди 1 седмица
иначе по темата за рижият нефел ... некой му е подшушнал , от приятелчетата му в Тексас , за какво точно иде реч ... за незнаещите форумни антиваксърчета-газовици ... във въпросният щат има 15 (петнадесет) военни бази , които добавят около 100млрд към БВПто на щата ... и 18 (осемнадесет) от 20те най-големи производители на авионика в света (каквото се сетиш по самолетите и ракетите от нитовете до лещите и чиповете) има производствени съоръжения в щата ... а 60млр са си 60 млрд ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 16
zelka007
преди 1 седмица
До: khao ... оборотен е ... може да прави тур м/у няколко механи ... не знаем с колко лубрикант се е заредил мъжлето ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 19
khao
преди 1 седмица
Нежен. . къде си? :))) разцепиха го тоя човек, над два часа го няма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 21
khao
преди 1 седмица
чакам с нетърпение анализа на Тошо нежния! :D:D:D ако той е зает някъде по механите, нека нобелиста *** да го замести...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още