IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия се справя много по-добре от Запада в намирането на нужните боеприпаси

Джо Байдън изглежда склонен на компромиси, за да разблокира помощта за Украйна, бавена вече половин година

19:30 | 03.04.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските съюзници започват да изпитват все по-сериозни опасения, че забавянето на помощта на САЩ за Украйна ще струва скъпо на фронтовата линия, пише Bloomberg. Преди седмица украинският президент Володимир Зеленски призна в интервю за The Washington Post, че Украйна е в истинска криза за боеприпаси и може да се наложи да "съкрати" фронтовата линия. Страната няма да се предаде, но ще отстъпва стъпка по стъпка, "до нашия край", допълни още той.

Още през януари Украйна изстрелваше три пъти по-малко снаряди от Русия, а сега съотношението е едва едно към седем, се казва още в публикацията на Bloomberg. Агенцията отбелязва, че Русия се справя много по-добре в производството и намирането на артилерийски снаряди от Запада и вероятно за 2024 година ще може да разчита на повече от 4 млн. единици.

Източници на Bloomberg коментират, че не е задължително Киев да получи същия брой - Украйна разполага с модерни оръжия, доставени от Запада, които са по-прецизни и ефективни и дори съотношение три към седем би дало видим резултат в полза на Украйна. Някои от тези модерни оръжия обаче в момента изстрелват по един снаряд на ден.

Едва наскоро европейските страни започнаха да търсят снаряди и извън рамките на ЕС - първата подобна инициатива е на Чехия, а Естония се готви да я последва. "Нямаме време за губене", написа естонският премиер Кая Калас в мейл до Bloomberg във връзка с плановете на страната си.

Първите муниции, доставени с помощта на Чехия, вероятно ще пристигнат в Украйна най-рано през юни. Надеждата на съюзниците обаче е, че очакваните доставки ще успокоят малко украинските военни и те ще използват повече снаряди от намаляващите си резерви, за да защитят дългата почти 2000 км фронтова линия и да не допуснат съществен пробив.

Киев има и собствено производство на снаряди, макар и крайно недостатъчно, както и на дронове, които донякъде заместват артилерийските снаряди на бойното поле. Има шанс дроновете, използвани за удари по далечни дистанции, да дадат още едно предимство, въпреки че САЩ не гледат с добро око на тези удари.

Помощта от САЩ

Американският президент Джо Байдън е склонен да се откаже от забраната за издаване на нови лицензи за износ на втечнен газ, наложена в края на януари, в името на отпускане на помощта за Украйна, пише Ройтерс, позовавайки се на свои източници.

В интервю за Fox председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън коментира, че износът на втечнен газ би орязал приходите на Русия. Той направи това изявление в Луизиана - сърцето на LNG-индустрията на САЩ.

Председателят на Камарата вече заяви, че след края на ваканцията на Конгреса - в началото на следващата седмица, ще бъде разгледан пакетът с помощта за Украйна, Тайван и Израел. Демократите са предпазливи, защото Джонсън коментира и че има нанесени поправки - една от основните, дискутирани досега, е, че част средствата за Киев, които са около 60 млрд. долара, ще са под формата на заем.

Според източници на Ройтерс в Белия дом първо искат да видят какво точно предлага Джонсън, но Байдън е склонен да се откаже от забраната за втечнения газ, върпеки че публикации я свързаха с настроени екологично негови големи донори.

Според публикация в Politico пакетът, който е изготвил председателят на Камарата на представителите не е достатъчен, за да убеди критиците в собствената му партия и излиза извън това, което биха приели като компромис демократите.

Джонсън може да загуби мястото си, след като близките до Тръмп републиканци, заплашиха, че ще поискат отстраняването му, ако помощта за Украйна влезе за гласуване в Камарата. В същото време подписи събира и петиция, която да принуди Джонсън да внесе пакета за разглеждане. Процедурата ще е успешна, ако под нея се подпишат 217 членове на Камарата, а в момента подписите са 191.

Пакетът с помощта за Украйна, Израел и Тайван беше внесен още в началото на октомври 2023 година от Белия дом, преработен от представители на двете партии и в крайна сметка одобрен от Сената (горната камара на Конгреса) с над 70 гласа, тоест в негова подкрепа гласуваха и републиканци.

Джо Байдън вече коментира, че ще подпише измененията, ако те получат зелена светлина и от Камарата на представителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 03.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 6
Alex Silver
преди 3 седмици
Хехе, намирала? Не си ги произвеждала? И къде ги намирала? Ами по складовете още от съветско време, които пращят от запаси за водене на продължителна война с тия зелени мухоморки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още