IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия удвоява вноса на дефицитния "гърмящ памук" с помощта на западни компании

За разлика от страните от НАТО, Москва успява да си набавя нитроцелулоза, използвана за производството на барут

09:10 | 31.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Въпреки санкциите Русия удвоява вноса на експлозивни вещества, необходими за производството на артилерийски снаряди от компании в САЩ и други западни държави и съюзници на Украйна, пише в анализ The Wall Street Journal. Данните показват, че през 2022 година вносът на нитроцелулоза, наричана и "гърмящ памук", вещество използвано за производство на барут и ракетно гориво, се увеличава със 70% през 2022 година. През първата половина на 2023 година Русия е внесла 3039 тона нитроцелулоза, което е два пъти повече спрямо същия период на 2021 година.

Много малко държави по света произвеждат нитроцелулозата (от памук) и търговията ѝ е под рестрикции заради използването за производството на муниции. Компаниите от военната индустрия в момента са в надпревара за нитроцелулоза и заради недостига, цената се повишава.

Русия произвежда ограничени количества нитроцелулоза и се налага да внася, за да може да произвежда необходимите за войната в Украйна артилерийски снаряди. Веществото се използва и за производството на бои и лакове, но едва ли това е причината за двойно увеличения внос, коментират анализатори и военни наблюдатели пред изданието.

Използвайки пропуск в санкционните режими, Китай увеличава износа на нитроцелулоза за Русия, но и производители от САЩ, Германия и Тайван също доставят веществото в страната през последните две години. В  коментар на тази информация говорителят на китайското посолство във Вашингтон отбелязва, че страната му не доставя оръжия за нито една от двете воюващи държави в този конфликт, както и се "отнася благоразумно" към  износа на стоки с двойна употреба, съобразно правилата и регулациите.

Преди войната в Украйна Турция доставя под 1% от нитроцелулозата, която внася Русия. Но в средата на миналата година делът само на Noy İç Ve Diş Ti̇caret е вече почти 50% от целия внос. Основните клиенти в Русия са компании, които има договори за доставки с руското правителство, сочат данните на Noy. Компанията не е отговорила на запитвания за коментар, изявление няма и от турското посолство в САЩ.

През турската компания минават големи количества нитроцелулоза, произведена на Запад - например от базираната в Ню Йорк International Flavors & Fragrances. Говорител на компанията се оказа изненадан, че техните продукти се продават в Русия, след като те самите прекратяват износа през април 2022 година, допълва WSJ."Ще преразгледаме условията по тези продажби и отношенията с този клиенти", се казва в изявление на International Flavors & Fragrances пред изданието.

Според компанията в техните продукти има малко азот и не могат да бъдат използвани за военни цели. Според експерти от Тексаския технически университет обаче обогатяването е лесно и от суровина за лакове, нитроцелулозата се превръща в отличен източник за производството на артилерийски снаряди.

Сред доставчиците на Noy са още германската Hagedorn-NC и тайванската TNC Industrial, които също казват, че продуктите им не са военни цели.

Германското Министерство на икономиката коментира пред WSJ, че е затегнало контрола върху износа на нитроцелулоза, както и на целулоза и други продукти от памук, които могат да бъдат използвани за производство на експлозиви през миналата година.

Очевидно е, че Русия успява да си набави нитроцелулоза, дори и когато официално тя не е предназначена за военни цели, включително и от западни компании. В същото време страните от НАТО не намират това вещество и това е част от причините да не може да се разгърне производството на снаряди.

През декември Министерството на търговията на САЩ постави нитроцелулозата в списъка със стоки, чиято търговия се следи с приоритет, а Министерството на финансите съобщи, че ще налага санкции на банки и други финансови институции, участващи в доставките на веществото до Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 31.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

Финанси виж още