IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС е напът да удвои производството на артилерийски снаряди след бавен старт

Евросъюзът изостава в изпълнението на ангажимента си да изпрати на Украйна 1 млн. снаряда до февруари

20:21 | 05.09.23 г. 3
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Производството на артилерийски снаряди в Европа е напът да се удвои, тъй като промишлеността в региона преодолява първоначалните трудности при увеличаването на производството, за да подпомогне военните действия в Украйна и да увеличи доставките на континента, заяви началникът на отбраната на Естония пред Bloomberg.

"Виждаме, че европейските промишлени мощности са се увеличили, така че това е положителна тенденция", заяви естонският министър на отбраната Хано Певкур в интервю. "Вероятно до края на годината - или в началото на следващата година - ще можем да произвеждаме почти двойно повече от това, което произвеждахме в Европа преди една година."

Европейският съюз се стреми бързо да увеличи производството на 155-милиметрови артилерийски снаряди, за да поддържа помощта за Киев и да попълва запасите си. Но години на ограничаване на разходите за оръжия оставиха европейската отбранителна индустрия зле подготвена за бързо увеличаване на производството, след като Русия нахлу в Украйна миналата година.

Певкур не уточни какви обеми се очаква да достигне индустрията, но в естонски политически документ, изпратен до държавите членки по-рано тази година, се казва, че блокът има капацитет да произвежда около 300 хил. снаряда годишно.

Удвояването на тази цифра би означавало до края на тази година да се произвеждат до 600 хил. снаряда, като производството ще продължи да нараства. По информация от запознат анонимен източник капацитетът се очаква да достигне 1 млн. снаряда през следващата година.

ЕС изостава в изпълнението на ангажимента си да изпрати на Украйна 1 млн. артилерийски снаряда до февруари - план, приет по-рано тази година по предложение на Естония. Украинските военни спешно търсят повече боеприпаси за контраофанзивата си, в която се опитват да пробият руските отбранителни линии и да завземат окупираните територии.

Досега ЕС е похарчил около половината от 2 млрд. евро, заделени за тези усилия, но е доставил на Украйна само около 224 хил. боеприпаса и 2300 ракети от наличните запаси, заяви в края на август ръководителят на външната политика на блока Жозеп Борел.

Представители на ЕС заявяват, че са обезпокоени от факта, че досега държавите членки са изпратили на Украйна само една четвърт от предвидените боеприпаси и няма да успеят да постигнат целта.

Останалата част от финансирането от ЕС е заделена за насърчаване на съвместното снабдяване с боеприпаси от страна на държавите членки на блока. Певкур призова страните да подпишат договори с отбранителни компании за по-нататъшно увеличаване на производството.

"Трябва да използваме всички възможности, за да постигнем тези 1 млн. снаряда" за Украйна, заяви естонският министър по телефона пред Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 05.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

3
rate up comment 12 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 7 месеца
До: andy ХАХААА, фашистите и нацистите цял свят ви видя кои са - господарите ти, нещacтно същество. А сега ще бъдете и наказани. А по повод историята, хич не ви се говори на темата, че ВСВ започва през 1939 В СЪЮЗ на ссср с хитлеристка Германия, нападайки дружно Полша? Нещо май не е удобна темата? Елементарно същество си, Пенди, със записани на салфетка опорчици, гъгнещо тука за шепа копейки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 7 месеца
Събуждането на заспалия гигант. За ужас на Мордор и пияните му opки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 15
andy
преди 7 месеца
Евроамерикански фaшисти и нaцисти срещу Русия. Епизод 2. 80 години по-късно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още