IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Външният и земеделският министър остават на постовете си засега

До момента, в който президентът не издаде указ, старите министри си изпълняват задълженията, каза служебният премиер

10:28 | 19.04.24 г. 4
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Служебният премиер Димитър Главчев обсъди с президента Румен Радев предложенията за смени в правителството. Срещата приключи без резултат.

След срещата Главчев коментира, че диалогът с президента продължава и докато той не подпише указ за смяна на министри, старите остават на постовете си.

Той допълни, че не е предлагал нищо ново и няма какво повече да съобщи.

"Не съм предлагал нищо, комуникацията с президента продължава…има диалог, диалогът продължава. Нямам новина за съобщаване. До момента, в който президентът не издаде указ, старите министри си изпълняват задълженията", заяви Главчев на излизане от президентството.

Седмица след встъпването си в длъжност Главчев поиска от президента да издаде указ за смяната на двама министри. Това са външният министър Стефан Димитров (на негово място предлага да застане Даниел Митов, зам.-председател на ГЕРБ) и земеделският Кирил Вътев, който да бъде заместен от Георги Тахов.

Държавният глава поиска да чуе реалните мотиви за исканата смяна. Радев заяви, че кани Главчев на разговори днес, за да чуе какво го е накарало "така стремглаво, без да е работил с тези хора, без да ги познава", да си смени мнението.

В последните дни президентът коментира, че е странно през ден да се искат смени на министри, както и че министър в служебно правителство не може да бъде заместник-председател на политическа партия, което косвено подсказва, че няма да одобри Митов за поста на външен министър.

Даниел Митов се отказа от кандидатурата си за министър на външните работи. Това обяви самият той днес след срещата на Главчев с държавния глава.

"Искам да благодаря на Главчев за доверието, на Борисов, че подходи с разбиране към тази евентуална моя роля в служебния кабинет. Аз приех, не защото за мен е самоцел да съм външен министър, бил съм външен министър. Приех, защото е важно в тази ситуация да имаме външнополитически курс, който да е проатлатнически, пронатовски, проевропейски“, каза Митов, цитиран от БНТ.

"В тази ситуация за мен е ясно, че не бива да се превръщам в ябълка на раздора или в каквато и да е фигура, която да разделя обществото или да пречи на институциите да си вършат работата. Затова със сигурност оттеглям своето одобрение за това да бъда външен министър“, каза той.

"Разочарованието ми е от позицията на ПП-ДБ в случая. Вместо да подкрепят нашата номинация, те предпочетоха да влязат в логиката на президента Радев и да подкрепят неговата позиция“, каза още Митов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 19.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 1
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 седмица
До: КухоЗелената секта, аааа нещо по темата? Не естествено, то и не може да се очаква друго. И Ккуххия пак ти казвам че "обратняяяк" и другите простотии които едвам можеш да измислиш, ще адресираш предимно към неизвестният ти семедател и към кухата ти семепоемателка! И организирайте купонче по случай завръщането от днес на виден Член на сектата ви! Имитаторът! ААа грешка - крадецът на никнейми! ДГД за Цялата ви секта .!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 7
zelka007
преди 1 седмица
До: khao ... ами минали са го тошко мъжлето , ама не един път , и не един човек ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 10
khao
преди 1 седмица
До: Tikva007 ей така се лъже, обратняяяк! Една жена от опашката за олио каза... че някакъв си те бил минал... :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 7
Tikva007
преди 1 седмица
*Радев заяви, че кани Главчев на разговори днес, за да чуе какво го е накарало "така стремглаво, без да е работил с тези хора, без да ги познава", да си смени мнението.* - Или както писа една Българска медия: *Мина някакъв О^Брайън, свали двама министри, смени борда на Булгаргаз, потупа Борисов и Пеевски по рамото и отлетя по работа*.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още