IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Тренд“: Над 9 пункта е преднината на ГЕРБ-СДС пред ПП-ДБ преди изборите

До 2,8 милиона българи, които са близо половината от избирателите с право на глас, ще отидат до урните на 9 юни

09:22 | 24.04.24 г. 4
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Над 9 процентни пункта е разликата между ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната"-„Демократична България“ преди предсрочните избори за парламент на 9 юни. В същото време служебният кабинет на Димитър Главчев започва управлението си с едва 20% одобрение. Това са данни от проучването на „Тренд“ по поръчка на "Нова броудкастинг груп" и „24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо основните институции, партии и актуални теми.

Въпреки че април е наситен с политически събития, не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи. Преговорите за ротацията и обвиненията около Агенция „Митници“ вероятно са причината за ерозия в подкрепата спрямо „Продължаваме промяната"-„Демократична България“ с малко над 2 процентни пункта от гласуващите.

ГЕРБ-СДС задържа нивата си на подкрепа от последните месеци (24,9% от гласуващите) преди предсрочните избори. ПП-ДБ (15,5%), ДПС (14,4%) и "Възраждане" (14,2%) са с близки стойности и представянето им в предстоящата предизборната кампания ще е ключово за крайната подредба на второто, третото и четвъртото място.

Сигурна остава петата позиция за БСП (9,1% от гласуващите), а на шесто място е „Има такъв народ“ с 4,8% от гласуващите.

6,9% от българите декларират, че ще се възползват от опцията „Не подкрепям никого“.

Източник: "Тренд" Източник: "Тренд"

49% са тези, които заявяват, че ще гласуват на предстоящите предсрочни парламентарни избори, което се равнява на около 2,6 до 2,8 милиона избиратели.

Източник: "Тренд" Източник: "Тренд"

Анкетата на социолозите показва, че електоралната картина при европейските избори е доста сходна с нагласите за парламентарните избори. При тях „Тренд“ отчита малко по-висока мобилизация при „Продължаваме промяната"-„Демократична България“ до ниво на подкрепа от 16,1% и минимална разлика в негативна посока при БСП (8,7% от гласуващите).    

Налице е нов спад в оценката за работата на парламента, като през април положителната оценка е 12%, а отрицателната достига 80%, констатират социолозите. При оценката за президента вече близо десет месеца те не отчитат сериозна динамика.

Една пета (20%) от българите изразяват одобрението си за служебния кабинет на Димитър Главчев, а 39% не го одобряват. Сравнително високи са стойностите на опцията „Не знам/Не мога да преценя“ поради скорошното стъпване в длъжност на правителството спрямо началото на терена на изследването.

Източник: "Тренд" Източник: "Тренд"

Само 11% от българите имат положително отношение към промените в Конституцията в частта свързана със служебния кабинет. Въпреки че темата е сериозно дискутирана в публичното пространство в последните месеци, все още 39% заявяват, че не са запознати с промените. 38% от интервюираните имат отрицателно отношение към конституционните промени.

Изследването е реализирано в периода между 12 и 19 април сред 1002 респондента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 24.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 седмица
До: khao, мхм да така е, но ще са втори глас. Първият /важният/ глас ще да е от едно посолство и задокеанските господари. Нали знаеш - те като кихнат и нашите пиччoвe тука се нассират :{ :{
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 1 седмица
След поправките в Конституцията, все тая кой с колко води!.. Ще управляват Баце и Шиши...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
earth1225
преди 1 седмица
Не знам, кой с колко води, но никой не беше предположил на кметските избори фотофиниш между Терзиев и Григорова.... Прогнози, статистика и стъкмистика...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 17
Schopenberg
преди 1 седмица
Тренд отдавна се лигавят под шлифера на свинята от Банкя. Явно са качили мизата на 2х20000 все още лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още