IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ и ДПС предлагат забрана на хазартната реклама в електронни медии и сайтове

Рекламите по стадиони, екипировки и спортни съоръжения обаче остават

15:16 | 24.04.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

След като в края на март по време на изслушване в парламента председателят на СЕМ Соня Момчилова призова за ограничаване на рекламите на хазарт, а депутатите отхвърлиха проектозакона на „Възраждане“ за пълната им забрана, сега нов опит по темата правят от ГЕРБ и ДПС. Проектозаконът с вносители Теменужка Петкова (ГЕРБ) и Йордан Цонев (ДПС) предвижда забрана на рекламата на хазартни игри както в радио и телевизионни програми, така и в печатни произведения и електронни медии, включително електронни сайтове.

Според предложенията се забранява и рекламата на обществени места, включително фасади на сгради, а рекламни билбордове могат да се поставят само на разстояние не по-малко от 100 метра от училища.

Реклама на хазарт ще бъде позволена върху обекти за организиране на хазартни игри, както и върху спортна екипировка, спортни съоръжения, спортни зали, стадиони и басейни, материали или продукти на спортни федерации, клубове и сдружения, но не и върху екипировка, продукти или материали, предназначени за ползване от малолетни и непълнолетни деца.

Според вносителите ограничването на рекламата „в радио и телевизионни програми, както и в други електронни медии, включително интернет“ ще предотврати „широкото привличане към участие в хазартни игри“. 

Там, където е спортът, се разрешава да има реклама, но основното е, че рекламата се забранява в медиите и смятаме, че така ще отговорим на обществените очаквания и ще продължим тази политика и в следващия парламент, заяви Йордан Цонев.

Промените, предложени от ГЕРБ и ДПС, предвиждат още лиценз за игри с игрални автомати да се издава само на компании с изцяло внесен капитал от най-малко 750 хил. лв. вместо досегашните 500 хил. лв.

Предлага се и изменение в разпределението на средствата, събрани от вноски за социално отговорно поведение, като се предвижда половината от постъпилите пари да се предоставят на Министерството на здравеопазването за програми за лечение на хазартна зависимост и „предпазване на младите хора от хазарт“.

Сред другите идеи на вложителите е казина и игрални автомати да има само на урбанизирани територии с население над 5000 души.

Проектозаконът засяга не само организаторите на хазартни игри, но и потребителите, като предвижда забрана физически лица да участват в игри на оператори без лиценз, като при нарушение подлежат на санкция от 500 лв. до 2000 лв. Забранява се и на платежните институции да извършват плащания към хазартни игри онлайн към и от лица, които нямат действащ лиценз, като тук глобата може да достигне между 50 хил. и 200 хил. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 24.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още