IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Василев отрече да познава Марин и Стефан Димитрови

Има списък с всички посетители в Министерството на финансите и този списък се пази, подчерта министърът

17:45 | 24.04.24 г.
Снимка: БГНЕС/ Стефан Василев
Снимка: БГНЕС/ Стефан Василев

Бившият министър на финансите Асен Василев отрече да познава Марин и Стефан Димитрови и заяви,че те никога не са го посещавали в Министерството на финансите. По време на изслушването си във временната парламентарна комисия, която трябва да установи всички факти и обстоятелства около корупционните практики в Агенция „Митници“, той посочи, че има записи от камерите във финансовото министерство и би могло да се провери, че те не са го посещавали. Той отбеляза и че всички посетители са записани и този списък се пази.

Марин и Стефан Димитрови бяха задържани заедно с вече бившата директорка на Агенция „Митници“ Петя Банкова по обвинения за участие в организирана престъпна група. Василев призова, ако има снимки и записи на негови срещи с тях, те да бъдат пуснати публично. Банкова беше назначена на позицията на 20 февруари, а за рокадата беше съобщено от Министерството на финансите при анонсирането на идеята за сливането на Националната агенция за приходите и Агенция „Митници“ в една мегаагенция.

Според него информацията, че двамата мъже са го посещавали в Министерството се е появила, след изказване на Людмила Петкова в комисията.

„Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи. Има си прокуратура, има си разследващи органи, нека да я проверят. В момента, в който я потвърдят, може да ми зададете въпроса, който задавате“, каза Василев.

Той посочи, че в деня на ареста си Петя Банкова е трябвало да се срещне с австрийската посланичка Андреа Икич-Бьом във връзка със сигнал, че на конкретни пунктове се взимат 150 евро на австрийски тирове, за да се пререждат и да не чакат на опашки.

Този сигнал също така посланичката подаде и към министър-председателя Денков, т.е. не е подаден само към мен, обясни Асен Василев.

По време на изслушването бившият финансов министър каза, че при встъпването си в длъжност като министър е установил, че по отношение на граничния контрол, особено на ГКПП „Капитан Андреево“, е „разграден двор“. Той посочи, че са издадени „безумно много“ пропуски за достъп на частни лица и фирми, които не се проверяват от МВР и ДАНС за съпричастност към престъпни групи. Не са работили и рентгените и камерите по границата. 

Той подчерта, че към Министерство на финансите и лично към него като министър не са постъпвали сигнали за определени хора и канали, защото те постъпват оперативно към Агенция „Митници“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:46 | 24.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още