IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДАНС влезе в Агенция „Митници“, финансовият министър и премиерът не са уведомени

Ако няма сериозни доказателства, които да излязат в края на тази акция, за мен това е акция по сплашване, каза Асен Василев

16:18 | 03.04.24 г. 1
Снимка: БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА
Снимка: БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Обиски и изземвания бяха извършени по-рано днес от ДАНС в кабинета на директора на Агенция „Митници“ Петя Банкова и заместника ѝ – Людмил Маринов, съобщава БНТ. Министърът на финансите в оставка Асен Василев заяви пред журналисти, че той и премиерът не са били уведомени за провежданата акция.

Банкова беше назначена на позицията на 20 февруари. За рокадата в Агенция „Митници“ беше съобщено от Министерството на финансите в прессъобщение, с което се анонсира идеята за сливането на Националната агенция за приходите и Агенция „Митници“ в една мегаагенция.

Според адвоката на Банкова не е извършван арест, а от кабинета ѝ са иззети изготвени от нея документи, в които си е водила бележки относно контрабандни канали, за разбиването на които се е подготвяла, както и служебният ѝ компютър. От дома ѝ са иззети лични записки и договора за потребителски кредит на съпруга ѝ. По данни на БНР причината за акцията е разследване на мрежа за контрабанда.

Ако няма сериозни доказателства, които да излязат в края на тази акция, за мен това е акция по сплашване на шефката на митниците, която тръгна да пресича контрабандните канали и уволни 20 митничари по сигнали на чужди митнически организации, правителства и служби. Това каза Асен Василев, цитиран от БТА.

Силно се надявам, че тази акция не е насочена срещу ефективната работа на г-жа Петя Банкова, каза още Василев и посочи, че откакто тя е на поста, са заловени рекордни количества наркотици, в това число 170 килограма хероин на пристанището в Бургас.

„Освен това, по сигнал от австрийското правителство и от няколко други служби, бяха уволнени над 20 митничари. В това число бяха сменени и шефовете на пунктове и шефовете на смени по ключовите гранични пунктове, където върви контрабанда“, каза още Василев. 

Самата Петя Банкова намира връзка между акцията на ДАНС и лошите си отношения с директора на Държавната агенция за национална сигурност Пламен Тончев. От думите ѝ стана ясно, че е напуснала работата си в ДАНС именно заради тези лоши отношения.

„Както знаете, в момента на „Капитан Андреево“ има служители на САЩ и това е изцяло по моя инициатива и по тяхна партньорска инициатива, защото това е единственият начин. Ето – аз съм първата им жертва – на новото КОНПИ (Комисия за отнемане на незаконно придобитото имущество), но няма да се предам“, каза тя, цитирана от БНТ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 03.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 0
RoyBatty
преди 3 седмици
!!! "финансовият министър и премиерът не са уведомени" !!! ... Благодарение на новата конституция ГЕРБ превзе властта по-рано и вече няма нужда от това премиерът да знае какво става :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още