IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Даниела Бобева: Плюсовете от сливането на НАП и митниците са повече от минусите

При обединяването на двете агенции ще има съкращения и продължителен административен процес, отбеляза бившият вицепремиер

16:32 | 21.02.24 г. 2
Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева
Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

Плюсовете от сливането на НАП и Агенция „Митници“ са повече от минусите. Това каза пред БНР проф. Даниела Бобева, икономически вицепремиер в правителството на Пламен Орешарски (2013-2014 г.) и преподавател по финанси в УНСС. Тя припомни, че подобна идея е имало и по времето на управлението на Орешарски.

Има плюсове, има и минуси, посочи тя. Според мен са повече плюсовете от тази консолидация, още повече, ако наистина сухопътният Шенген скоро ще ни приюти, това наистина ще облекчи този процес, каза Бобева.

Според нея въпросът за консолидирането на държавната администрация в по-малък брой институции е отдавна наболял.  

„Огромно значение има кой ще оглави тази мегаагенция. Ние навремето си мислехме, че това са технически агенции – оказа се, че нещата там са много сложни. Те не са само политически, а са бизнес, те са геополитика – всичко има там. Много е важно кои ще са хората, които ще управляват тези институции“, каза тя.

„Ние сме 6 милиона граждани. Имаме 19 министерства и 94 агенции към тях. Обрасла е администрацията с изключително много институции, всяка една от тях трябва да има професионален и административен състав“, отбеляза Бобева.

Тя допълни, че при обединяването на двете агенции ще има съкращения и продължителен административен процес, като това е мащабна реформа.

„По същество дейностите на двете агенции са свързани, но и независими. Въпреки че ще бъдат обединени, би трябвало да се предпазим от консолидиране на интереси в една институция. Всичко е в детайлите – как ще се направи цялото обединение. Идеята е да се рационализира съставът на тази нова институция“, каза още Бобева.

За нея въпросът е дали е належащо физическото обвързване на двете системи, които вече са свързани информационно.

Според Бобева е необходимо много стабилно мнозинство в Народното събрание, защото трябва да се променят закони, а кога ще се случи сливането зависи от скоростта, с която НС ще приеме промените. Ако има политическа воля ще се случи, каза тя.

„Мисля, че това е крачка напред към една сериозна административна реформа“, каза още Бобева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 21.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 4
Tikva007
преди 2 месеца
Шиши - Цар Обединител. След като обедини военното с цивилното разузнаване, НАП с митниците, МВР с армията, Външно министерство с Атлантическия клуб и Министерство на икономиката с Булгартабак и Президентството с ФК Лудогорец, вече ще може да обедини всички обединени дейности в едно търговско дружество *Ахмед Пеевски* АД и да го оглави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още