IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова приходна мегаагенция планира Министерство на финансите

Като подготовка за обединяването са сменени ръководствата на митническата агенция и АДФИ

09:41 | 20.02.24 г.
Снимка: БГНЕС/Стефан Василев
Снимка: БГНЕС/Стефан Василев

Министерството на финансите започва работа по създаване на единна приходна агенция, която ще обедини Националната агенция за приходите и Агенция „Митници“, съобщават от пресцентъра на институцията.

Във връзка с преструктурирането досегашният директор на Агенция „Митници“ Павел Тонев е назначен за съветник на финансовия министър Асен Василев. Той ще подпомага работата по създаването на единната приходна агенция. Директор на митническата агенция става досегашният заместник изпълнителен директор на ведомството Петя Банкова. Решението е съгласувано с премиера Николай Денков.

Според Министерството единните приходни агенции водят до по-ефективно администриране на приходите, като дава пример с Дания, Естония, Ирландия, Испания, Литва, Полша, Португалия, Словакия и Унгария, както и САЩ и Великобритания. 

Василев сменя и директора на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). От днес на поста е Илка Димова с цел оптимизиране на работата. Димова е магистър по международни икономически отношения и има дългогодишен управленски опит във водещи финансови институции в страната, посочват от МФ. Досегашният директор Стефан Белчев, който заемаше поста от 2021 г., ще се върне в системата на Министерството на финансите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 20.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още