IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън подписа помощния пакет за Украйна

Помощта е част от по-голям пакет за националната отбрана на САЩ на стойност 95 млрд. долара, който включва подкрепа за Израел и Тайван

22:00 | 24.04.24 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа пакет от 95 млрд. долара за национална сигурност и каза, че помощта за Украйна ще започне да се придвижва в рамките на „часове“, слагайки край на тежката битка с републиканците за дълго отлаганата помощ за Киев и други съюзници на САЩ, съобщава Bloomberg.

Подписът на Байдън разчиства пътя на САЩ бързо да възобновят доставките на оръжие за Киев, чиито усилия да отблъсне нахлуването на Русия се провалиха на фона на осеммесечната задънена улица с финансирането. Дори и с обновени запаси от оръжия и боеприпаси, Украйна може да изпита затруднение да си върне инициативата, след като беше доведена до точката на пречупване от продължилите месеци руски атаки.

„Гарантирам, че доставките започват веднага. В следващите няколко часа – буквално след няколко часа – ще започнем да изпращаме оборудване в Украйна за боеприпаси за противовъздушна отбрана, артилерия за ракетни системи и бронирани превозни средства“, посочи Байдън по време на брифинг в Белия дом.

САЩ казаха, че първоначалният транш от помощта се оценява на 1 млрд. долара и ще включва противовъздушни прехващачи, артилерийски снаряди, бронирани превозни средства и противотанкови оръжия - първият трансфер от общо 61 млрд. долара ново финансиране. И украински и американски официални лица признаха за първи път, че помощта включва версията с по-голям обсег на тактическа балистична ракетна система, известна като ATACMS, която Украйна отдавна желае в стремежа си да удари по-дълбоко в окупирана територия.

„През последните дни работихме активно с нашите американски приятели – на всички нива – за да попълним този пакет с онези оръжия, от които нашите воини се нуждаят“, заяви украинският президент Володимир Зеленски в редовното си обръщение към нацията. „От ATACMS и артилерия, от противотанкови оръжия и ракети за HIMARS, до необходимата противовъздушна отбрана и оборудване. Сега ще направим всичко, за да компенсираме тази половин година, прекарана в спорове и съмнения”, подчерта той.

Новата система ATACMS с по-голям обхват е била тайно одобрена за използване от Байдън през февруари, разкрива високопоставен американски служител, който говори при условие за анонимност. САЩ са ограничили използването на ATACMS с голям обсег до украинска суверенна територия, каза още служителят. Ракетите бяха използвани за първи път през последните дни, за да ударят руските войски в Югоизточна Украйна, пише New York Times.

Новият закон също така дава право на Байдън да конфискува руски активи на стойност около 5 млрд. долара в американски банки и да ги пренасочи за подпомагане на Украйна. Критиците твърдят, че всяко едностранно действие за това без съюзници ще отслаби долара и ще навреди на търсенето на държавни облигации на САЩ.

Байдън също се обърна към помощта за Израел, включена в пакета, като нарече своя „ангажимент“ към страната „железен“. Подкрепата на президента за Израел предизвика критики от левите му съюзници заради хуманитарните жертви в Газа от военната кампания за изкореняване на „Хамас“.

Пакетът включва и средства за Тайван, както и регламент, който ще забрани популярното приложение TikTok в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:56 | 24.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 седмица
До: mavericos4, Яяя бегом във форума на дневник. Там ти е мястото май!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 15
mavericos4
преди 1 седмица
Браво на Байдънчето! Лилипутера направи най-голямата услуга на свта, като изби над половин милион руски мъже, а осакатените са още повече. Така джуджето Пупу вкарва в страната в демографска катастрова присъща само за военните режими в южна африка. Освен това Пупу към края на 2024-та ще установи, че бюджетната яма в Путинистан е присъща за фалирала държава. Всеки путинист в България трябва да се третира като национален предател и потенциален террорист
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
weyif64039
преди 1 седмица
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 13
zelka007
преди 1 седмица
мдааа ... тази новина малко напряга антиваксърете-газовици ... и м/у другото поредно петролно депо в рассийката гори весело , този път в ярцево , на около 300км от границата ... колко тунджа вече внася месечно бензиноколонката , некой запознат ?! ... https://***.youtube.com/watch?v=KonXeQkr5JE
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още