IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отстраниха Росен Желязков като председател на Народното събрание

Решението беше подкрепено от 129 народни представители

12:30 | 25.04.24 г. 5
Автор - снимка
Автор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Парламентът освободи председателя на Народното събрание Росен Желязков. Решението беше подкрепено от 129 народни представители от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), „БСП за България“, „Възраждане“ и „Има такъв народ“, „против" гласуваха 103 от ГЕРБ-СДС и ДПС.

Проектът на решение за предсрочно освобождаване на  председателя на Народното събрание беше внесен и подписан вчера от народните представители от „Продължаваме промяната - Демократична България" и от „БСП за България". Основанието е системното неизпълнение на задълженията му като председател. Като аргументи бяха изведени случаи на нарушаване на парламентарния правилник, сред които внасянето на извънредна точка за освобождаването на управителя на НЗОК, въпреки че се е отказал от подадената оставка, както и нежеланието на Желязков парламентът да започете с минута мълчание жертвите на арменския геноцид.

Правилникът на НС предвижда, че предложението се поставя на гласуване на първото заседание след деня на постъпването му, като се дава право на лицето да бъде изслушано.

„Понякога трябва да замълчиш, за да бъдеш чут. Всички ние в тази зала сме хора, но хора, пратени от други хора, за да работим за хората. Като хора имаме нашите страсти, но като народни представители, имаме отговорност", заяви Желязков пред депутатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 25.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 15 rate down comment 9
Tikva007
преди 1 седмица
Е, оставиха и политическа следа в живота на софиянци - инсталираха с ала-бала един ДС-синковец за кмет на София.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 9
Tikva007
преди 1 седмица
*Проектът на решение за предсрочно освобождаване на председателя на Народното събрание беше внесен и подписан вчера от народните представители от Продължаваме промяната - Демократична България" - Като няма риба, и люспи от риба може. Като нямат ппаттки да махнат Бойко и Шиши, да махнат за сбогом на парламента. Ще им останат в албума за спомен един махнат Желязков, един полу-махнат антифашистки паметник и една проссрранна и иззоннодена Конституция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
weyif64039
преди 1 седмица
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 6
khao
преди 1 седмица
До: Zdravko74 ти сериозно ли ? :):) явно активното мероприятие е проработил тук таме...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 27
Zdravko74
преди 1 седмица
Това много ми хареса ! Да видят двете мафиотски партии ГРОБ-ДуПеСе, че все още не са превзели цялата държава ! Докато народа не се събуди да ги измете, ще се радваме на такива малки, макар и символични действия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още