IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентарната комисия по култура прие проект за промени в Закона за хазарта

Едно от основните предложения е за ограничаване на рекламата на хазартни игри

22:50 | 25.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Парламентарната комисия по културата и медиите прие единодушно на първо четене проект за промени в Закона за хазарта, внесен от Йордан Цонев от ДПС и Теменужка Петкова от ГЕРБ. Едно от основните предложения е за ограничаване на рекламата на хазартни игри.

Законопроектът бе подкрепен с десет гласа „за“ и без гласове „против“ и „въздържал се“, информира БТА.

„Ограничава се съществен приход, който е от медийните услуги. Знаете, че медийните услуги се нуждаят от финансова устойчивост, финансова обезпеченост“, посочи Анна Танова от Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори (АБРО), която присъства на заседанието.

По думите ѝ медиите са поставени в много сериозна конкурентна среда, а голям процент от приходите нарастващо отиват към чужди медии. Ана Танова отбеляза, че в Националния съвет за саморегулация (НСС) в момента се разработват допълнителни мерки за саморегулацията по отношение на рекламата. Тя допълни, че ако бъде спрян информационният канал за това къде е легалният хазарт, ще се стигне до отлив на част от потребителите към нелегален хазарт.

Според Климент Шопов от "Възраждане" това, че се увеличава изискването за внесен капитал за придобиване на лиценз, ще създаде затруднения за малките бизнесмени и ще облагодетелства големите играчи в сектора.

"Да се забранят игралните зали в населени места, които са под 5000 жители е прекалено ниско. В Румъния наскоро приеха сходен законопроект, където са забранили с под 15 000 жители", изтъква Шопов, цитиран от БНР.

Ако се увеличи обхватът на забраната до градове с 15 000 жители, това означава, че над 300 игрални зали ще затворят. В противен случай ще затворят само 140. Към момента игралните зали в България са над 1000.

"Игралните зали не са чак такъв голям проблем, какъвто е онлайн хазартът, който е далеч по-достъпен", коментира Тома Биков от ГЕРБ.

И Шопов, и Биков също се усъмниха, че едва ли в последните дни на НС ще може да се изработи най-добрият закон и да се обхване в цялост този проблем. Манол Пейков от ПП-ДБ е убеден, че този законопроект няма да може да мине нито на първо, нито на второ четене в зала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 25.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още