IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С пълно единодушие депутатите приеха на първо четене промените в Закона за хазарта

Забрана на реклама в електронни и печатни медии и сайтове, както и ограничение на игралните зали в малките населени места, приеха народните представители

12:27 | 26.04.24 г.
Снимка: БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА
Снимка: БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Със 186 гласа „за“ и нито един глас „против“ или „въздържал се“ депутатите в Народното събрание приеха на първо четене предложените от ГЕРБ и ДПС промени в Закона за хазарта, свързани с рекламата на хазартни игри. Въпреки че се очакваше днес да бъде последното заседание на Народното събрание преди изборите, парламентът ще продължи работата си и другата седмица, за да придвижи промените и на второ четене в парламентарните комисии по бюджет и финанси и култура и медии, както и в пленарна зала.

Какво предвиждат промените

Измененията предвиждат забрана на рекламата на хазартни игри както в радио и телевизионни програми, така и в печатни произведения и електронни медии, включително електронни сайтове. Забранява се и рекламата на обществени места, включително фасади на сгради, а рекламни билбордове могат да се поставят само на разстояние не по-малко от 100 метра от училища.

Реклама на хазарт ще бъде позволена върху обекти за организиране на хазартни игри, както и върху спортна екипировка, спортни съоръжения, спортни зали, стадиони и басейни, материали или продукти на спортни федерации, клубове и сдружения, но не и върху екипировка, продукти или материали, предназначени за ползване от малолетни и непълнолетни деца.

Сред другите идеи на вложителите е казина и игрални автомати да има само на урбанизирани територии с население над 5000 души.

Критики и съмнения

Промените бяха приети от депутатите от всички парламентарни групи, въпреки че представители на ПП-ДБ, както и на БСП изразиха съмнения, че предложенията се правят предизборно, а „Възраждане“ припомниха, че са предложили свой законопроект по темата, който обаче е бил отхвърлен.

От „Има такъв народ“ и „Възраждане“ предложиха да се разшири обхватът на забраната казина и игрални автомати да се създават в малки населени места, като тя да се отнася не само урбанизираните територии с население под 5000 души, а места с население под 10 000 или дори 15 000 души. Илина Мутафчиева от ПП-ДБ попита защо проектозаконът предвижда въвеждането на тази промяна да става в рамките на 3-годишен срок, а не по-рано, но отговор не беше предоставен в рамките на заседанието и се очаква да се изясни в последващите обсъждания.

Хазартът не създава брутен вътрешен продукт, само преразпределя средства, каза Румен Гечев от „БСП за България“. Депутатът направи връзка между хазарта, проституцията и разпространението на наркотици.

Той заяви, че партията му е предизвикала оставката на финансовия министър Владислав Горанов в правителството на ГЕРБ през 2020 г., защото по техни изчисления България е загубила над 700 млн. лв. от облекчената такса за хазарт на някои оператори. Гечев определи като странно гласуването на промените в последните дни на парламента.

Депутатите Божидар Божанов и Петър Кьосев от ПП-ДБ обърнаха внимание на това, че в законопроекта се предвиждат санкции за интернет доставчиците заради рекламите, но те нямат задължение да следят за съдържанието в медиите.

Партиите имат срок до понеделник, за да отправят предложения за промени по внесения проектозакон. Във вторник се очаква той да бъде обсъден отново в Комисията по бюджет и финанси и тази по Култура и медии и да влезе за второ четене в пленарна зала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 26.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още