IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Според американското разузнаване Путин не е наредил пряко смъртта на Навални

Оценката не оспорва отговорността на президента за смъртта на опозиционера, но установява, че вероятно той не я е заповядал точно в този момент

10:21 | 27.04.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Смъртта на опозиционера Алексей Навални в руска наказателна колония през февруари може да не е била планирана от президента Владимир Путин да се случи точно тогава.

Американското разузнаване е установило, че държавният глава вероятно не е наредил Навални да бъде убит в известния с тежките си условия лагер през февруари, съобщават за в. Wall Street Journal запознати с въпроса. Всичко това заплита още повече мистерията около смъртта на Навални.

Оценката не оспорва отговорността на Путин за смъртта на опозиционера, но установява, че вероятно той не я е наредил точно в този момент. Установената информация е като цяло приета от разузнавателната общност и се подкрепя от няколко агенции, включително Централното разузнавателно управление (ЦРУ), Службата на Директора по национално разузнаване и разузнавателното звено на Държавния департамент, посочват източниците

Някои европейски разузнавателни агенции също са били информирани за американската позиция. Някои държави остават скептични по отношение на това дали Путин е имал пряка намеса в смъртта на Навални, според представители от средите за сигурност в няколко европейски столици. В система на управление, така стриктно контролирана като Русия на Путин е трудно да се повярва, че Навални е бил покосен, без държавният глава да е бил наясно преди това, отбелязват европейските представители.

Американският президент Джо Байдън и други европейски лидери приеха Путин за отговорен на базата на години, през които Кремъл атакува Навални, включително и след опита за покушението му през 2020 г. и изпращането му в отдалечен трудов лагер. „Не се съмнявайте. Путин е отговорен за смъртта на Навални“, каза Байдън, след като светът разбра за смъртта на опозиционера.

Но според американското разузнаване времето на покушението не е било умишлено избрано от Путин.

Приближените на Навални смятат, че смъртта му е била дирижирана от Кремъл. В позиция Леонид Волков, дългогодишен приближен на Навални, отхвърли оценката на американското разузнаване като наивна. Тези, които смятат, че Путин не е бил наясно, „очевидно не разбират нищо за това как работи днешна Русия“, заяви той. „Идеята, че Путин не е бил информиран и не е одобрил убийството на Навални, е нелепа“, допълни той.

Хората, които са разговаряли с Wall Street Journal, не са уточнили дали американското правителство е установило как е загинал Навални и точните обстоятелства около случилото се може никога да не бъдат напълно изяснени. Не е могло да бъде установено дали разузнавателните агенции имат алтернативно обяснение за смъртта на опозиционера.

Тъй като той бе последната опозиционна фигура с достатъчно политическо влияние, за да се приема като възможен лидер, смъртта му се приема за кулминация дългогодишната кампания на Кремъл за разчистване на страната от всякакви вероятни алтернативи на президента Путин.

Разузнавателните оценки често се извършват на базата на фрагментирана информация и често разчитат на смесица от класифицирани подробности и данни с отворен достъп, т.е. публично достъпна информация.

От Службата на Директора по национално разузнаване, която надзирава американските разузнавателни агенции, са отказали коментар. Представител от посолството на Русия във Вашингтон не е отговорил на запитване за коментар.

На 16 февруари бе съобщено за смъртта на Алексей Навални. В изявление, публикувано на сайта на руската федерална служба за изпълнение на наказанията в Ямало-Ненецки автономен окръг, се казва, че на 16 февруари 2024 г. в поправителна колония Номер 3 осъденият А. А. Навални се е почувствал недобре след разходка и почти незабавно е загубил съзнание, става ясно. Според информацията незабавно са били извикани медици, които са опитали да реанимират Навални, но без успех.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 27.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 2
mr. Yoda
преди 1 седмица
Според американското разузнаване Путин не е наредил пряко смъртта на Навални == НЕ ПЕЙ МИ СЕ, НЕ СМЕЙ МИ СЕ, НО ДНЕС ЩЕ ДА БЛЕЯ !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
Alex Silver
преди 1 седмица
В оригинала изобщо няма такова твърдение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още