IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС санкционира 33 физически и юридически лица заради смъртта на Навални

В списъка попадат двете наказателни колонии, в които той изтърпяваше присъдата си, техни служители, съдии и други административни лица

17:00 | 22.03.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Алексей Навални и съпругата му Юлия. Снимка: Bloomberg LP
Алексей Навални и съпругата му Юлия. Снимка: Bloomberg LP

Съветът на Европейския съюз (ЕС) е наложил санкции на 33 физически и юридически лица заради смъртта на опозиционния руски политик Алексей Навални.

Решението е взето в рамките на Глобалния режим на санкции за правата на човека на ЕС, посочва се в съобщение на Съвета, изпратено до медиите.

В списъка попадат началниците, служители и лекар от наказателната колония, в която Навални изтърпяваше присъдата си и почина на 16 февруари. Сред тях са Юрий Коновеев, началник на отделението със строги условия на задържане, лекарят по обща хигиена Алексей Лисюк, началникът на колонията Вадим Калинин, зам.-началниците Сергей Рожков, Василий Видрин, Владимир Пилипчик и Александър Голяков.

Сред санкционираните са и административни служители и съдии, като Игор Ракитин, директор на Федералната служба за изпълнение на наказанията за Ямало-Ненецкия автономен окръг, Валерий Бояринев със зам.-директорски пост от същата служба, губернаторът на Ямало-Ненецкия автономен окръг Дмитрий Артюхов, съдиите в различни съдилища в Русия Кирил Никифоров, Андрей Суворов, Евгения Николаева, Наталия Дудар, Дмитрий Самойлов, Елена Морозова, Муса Мусаев, Юрий Ситников и др., следователят от държавния Следствен комитет на Русия Роман Видюков.

В списъка попада и зам.-министърът на правосъдието на Русия Всеволод Вуколов.

В списъка с юридически лица са наказателните колонии ИК-3 и ИК-6, в които Навални изтърпяваше присъдата си. И двете колонии са известни с упражняването на физически и психологически натиск, пълна изолация, изтезания и насилие върху затворниците, посочва се в съобщението.

И в двете колонии Алексей Навални е бил малтретиран, включително чрез многократно изолиране в наказателна килия и жестоко, нечовешко и унизително отношение, което е довело до сериозно влошаване на здравето му, казват от Съвета.

„Бавното убийство на Алексей Навални от режима в Кремъл е ярко напомняне за неговото пълно пренебрежение към човешкия живот. Днешните санкции демонстрират нашата решимост да потърсим отговорност от политическото ръководство и властите в Русия за продължаващото нарушаване на човешките права в страната. В същото време ние знаем, че Путин (президентът на Русия Владимир Путин – б.ред.) не е Русия и Русия не е Путин. Ще продължим да подкрепяме руското гражданско общество и независимите гласове", посочва върховният представител по въпросите на външната политика на ЕС Жозеп Борел, цитиран от пресслужбата на Съвета на ЕС.

С публикуваните днес списъци ограничителните мерки съгласно Глобалния режим на санкции за правата на човека на ЕС вече се прилагат за 104 физически и юридически лица и 23 образувания от множество държави, посочват от Съвета на ЕС.

Изброените в режима на санкции подлежат на замразяване на активи и предоставянето на средства или икономически ресурси, пряко или непряко, на тях или в тяхна полза е забранено. Освен това за изброените физически лица се прилага забрана за пътуване до ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 22.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

Финанси виж още