IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия обмисля смекчаване на контрола върху китайските инвестиции

Берлин се опасява, че засиленият контрол върху китайските инвестиции може да навреди на усилията на Берлин да съживи икономиката на Германия

16:30 | 28.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германия обмисля смекчаване на плановете за затягане на правителствените проверки на китайските инвестиции, съобщава Wall Street Journal.

Решението за облекчаване на планирания закон за проверка на чуждестранните инвестиции вече изглежда по-вероятно поради опасения, че контролът върху китайските инвестиции може да навреди на усилията на Берлин да съживи икономиката на Германия, пише вестникът, цитирайки източници, запознати с идеята.

Планът за законопроекта, описан в документ на Министерството на икономиката, видян от WSJ, предлага осигуряване на правомощия на правителството да проверява чуждестранните инвестиции относно рискове за сигурността. Мярката ще позволи на правителството да преразгледа нови видове инвестиции, включително квантова технология, сложни полупроводници, изкуствен интелект и жизненоважна инфраструктура, съобщава WSJ.

Говорител на германското министерство на икономиката в Берлин каза, че не може да потвърди твърденият от публикацията.

Правителството преразгледа и разшири правната рамка за проверка на инвестициите няколко пъти, за да отговори на повишените изисквания за сигурност, като законът гарантира защитата на германските и европейските интереси в областта на сигурността във висока степен, без да поставя под въпрос отвореността на страната към чуждестранни инвестиции, посочва говорителят чрез имейл.

Променящата се глобална ситуация със сигурността и нарастващите рискове от икономически зависимости позволяват на закона да изисква преразглеждане и това е непрекъснат процес, изтъква говорителят. Германия участва конструктивно в дискусиите за икономическа сигурност на ниво Европейски съюз, добавя той.

WSJ пише още, че правителството на Германия също се стреми да включи разпоредба, позволяваща проверка на проекти за сътрудничество между германски изследователски институции и чуждестранни партньори в особено важни области.

Говорител на правителството отказа да коментира пред вестника разискванията, но каза, че „проверката на инвестициите е предназначена да избегне рисковете за сигурността и обществения ред в Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 28.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още