IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанският премиер Педро Санчес обяви, че остава на поста си

През уикенда той обмисляше бъдещето си, след като съдия започна дело за предполагаема търговия с влияние срещу съпругата му

12:45 | 29.04.24 г. 2
Снимка: Sean Gallup/Getty Images
Снимка: Sean Gallup/Getty Images

Педро Санчес обяви в понеделник, че ще остане на поста министър-председател на Испания, съобщава Bloomberg.

Санчес обяви решението си в телевизионно обръщение от официалната си резиденция в Мадрид. Миналата седмица 52-годишният премиер заяви, че ще се оттегли от общественото внимание, за да обмисли бъдещето си, след като съдия започна дело за предполагаема търговия с влияние срещу съпругата му Бегона Гомес.

Съобщението днес бе направено малко след началото на трудно спечеления му трети мандат и слага край на хаоса в страната. Той многократно е казвал, че разследването е част от заговор от десницата да тормози семейството му.

„Поемам, пред всички вас, ангажимента да работя неуморно, твърдо и спокойно за необходимото възстановяване на нашата демокрация“, каза той, без да отговаря на никакви въпроси.

Макар че колегите му социалисти го призова да остане на поста на демонстрация през уикенда, критиците на Санчес го обвинят, че играе ролята на жертва. Разследването срещу бизнес сделките на Гомес беше подбудено от антикорупционна организация с връзки с крайната десница.

Санчес взе решението си в напрегнат момент за испанската политика, тъй като Каталуния ще проведе регионални избори на 12 май.

Социалистическата партия на Санчес е напът да отнеме властта от действащите сепаратисти, но изявлението на премиера миналата седмица отложи началото на кампанията и принуди кандидата на социалистите да преработи стратегията си в последния момент.

Нестабилната политика в региона има огромно въздействие след незаконния референдум за независимост през 2017 г. и всеки резултат може да има широки последици за цялата страна.

Въпреки че зависещата от туризма икономика на Испания пострада повече от много други от блокадите по време на пандемията, Санчес постига стабилен икономически растеж от встъпването си в длъжност през 2018 г., като страната редовно се класира сред най-добрите в еврозоната.

Въпреки ръста икономическото представяне на Санчес привлича критики, до голяма степен защото държавният дълг се увеличава и Санчес не успя да накара разпокъсаната си коалиция да подкрепи големи реформи. Страната би трябвало да бъде вторият по големина получател на средства от ЕС за възстановяване, но не успя да се възползва напълно поради неспособността си да прокара необходимото законодателство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 29.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
habet84208
преди 2 седмици
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
bonboniera29
преди 2 седмици
Голям мошенник и лъжец.Той ще създаде първата работническа монархия....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още