IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атаките срещу политици будят спомени за нацисткото минало на Германия

Скорошните нападения предизвикаха национален дебат относно все по-суровия политически климат в страната, като някои виждат ехо от мрачната ѝ история

21:13 | 09.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Восъчна фигура на Адолф Хитлер, изложена в Берлин. Снимка: Adam Berry/Bloomberg News
Восъчна фигура на Адолф Хитлер, изложена в Берлин. Снимка: Adam Berry/Bloomberg News

Политик беше безмилостно набит, докато лепи предизборни плакати. Друг бе нападнат в обществена библиотека. Още един – бутнат и оплют от заподозрени, които са били част от група хора, за които се твърди, че скандират „ Хайл Хитлер!“.

Поредица от насилствени атаки срещу политици в Германия - включително брутално нападение срещу член на Европейския парламент в Дрезден - разтърси мнозина и предизвика национален дебат относно все по-суровия политически климат в страната, като някои правят сравнения с вида политическо насилие, съпътстващо възхода на нацистите, пише Politico.

Скорошните атаки срещу политици „напомнят за най-тъмната глава в германската история“, изтъква Хендрик Вюст, консервативният премиер на провинция Северен Рейн-Вестфалия, в интервю за германската обществена телевизия.

Миналата седмица Матиас Еке, политик от лявоцентристката Социалдемократическа партия (СДП) и член на Европейския парламент, докато лепи предизборни плакати за предстоящите избори в източногерманския град Дрезден, бива приближен от четирима млади мъже, които го набиват.

Еке получава фрактури на скулата и очната кухина, наред с други наранявания, и е хоспитализиран.

В същата част на Дрезден, същата вечер, групата младежи нападат активист на Зелените. Единият от нападателите му нанесъл два удара с юмруци в лицето, а след като жертвата пада на земята, нападателите продължават да го ритат, разказват свидетели.

Вечерта на миналия вторник, пак в Дрезден, местният кандидат на Зелените Ивон Мослер е навън и разлепва предизборни плакати, когато мъж я избута настрана, изтръгна плакатите, докато млада жена я наплюва.

Допълнителни атаки тази седмица – включително срещу бившия кмет на Берлин, политик от СДП Франциска Гифи, която бе нападната в обществена библиотека от мъж, който я удря отзад по главата с „чанта, пълна с твърдо съдържание“ – допълнително повдига тревога в цялата страна.

„Преживяваме ескалация на антидемократичното насилие“, коментира Нанси Фейзер, министър на вътрешните работи на Германия, също от СДП.

Неотдавнашната вълна от атаки накара политиците да се ангажират с действия за потушаване на насилието, насочено към представители на партиите. Някои приемат това като ехо от по-широко разпространеното и брутално политическо насилие, което сковава Германия по време на възкачването на нацистите.

Във вторник вечерта Фейзер се срещна с министри от германските провинции, за да обсъдят мерки - включително изостряне на законовите наказания за атаки срещу политици - за ограничаване на насилието. Неотдавнашните атаки „са симптоматични относно нарастващата бруталност в обществото“, пишат министрите в резолюция.

Случаите на насилие растат, не само отдясно

През последните години в Германия се наблюдава нарастване на политически мотивираните престъпления – включително насилието. През 2022 г. в страната е имало 58 916 политически мотивирани престъпления, най-големият брой , откакто властите започват да водят записи през 2001 г. От тях 4 043 включват насилие.

Много германци приемат убийството на Валтер Любке през 2019 г. - политик от Християндемократическия съюз (ХДС), който подкрепяше приемането на бежанците от Ангела Меркел - от неонацист като мрачна повратна точка в следвоенната история на страната, отбелязвайки първия път, когато политик бива убит от крайнодесен екстремист в Германия след Втората световна война.

Миналата година е имало 234 атаки с физическо насилие срещу политици и представители на политически партии, рязко увеличение спрямо предходната година, става ясно от предварителната статистика - въпреки че броят им е все още по-висок през последните години.

Много политици обвиняват крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (AfD) за корумпирания политически дискурс в Германия с все по-подстрекателна реторика.

„Думите стават дела“, посочва Катарина Барли, водещият кандидат на СДП за европейските избори.

Германската полиция казва, че най-малко един от нападателите срещу депутата от ЕС Еке в Дрезден изглежда е бил повлиян от дясна екстремистка идеология. Последвалото разследване на германския вестник Süddeutsche Zeitung и германските обществени медии установява, че трима членове на групата са свързани с дясна екстремистка организация.

А в случая с Мослер и двамата нападатели се обръщат към нея от група хора, където поне един човек вика „ Хайл Хитлер “.

Но и политиците от AfD стават жертви на политическо насилие в Германия. Всъщност през 2023 г. са регистрирани 86 насилствени атаки срещу представители на партията — повече от всяка друга политическа формация. Атаките срещу крайнодесните политици на AfD обикновено се извършват от хора с лява идеология. Представители на Зелените са нападнати 62 пъти, нареждайки се на второ място след AfD.

Ако броим всички видове криминални атаки, включително заплахите и клеветата, Зелените се оказват най-засегнатата страна. Те са претърпели 1219 атаки през 2023 г. в сравнение с 478 за AfD.

Политиците от AfD се опитват да обвинят политическите си опоненти за нарастването на политическото насилие - дори в някои случаи насилието, извършено върху Еке от предполагаеми привърженици на крайната десница.

Това стана очевидно, когато Йорг Урбан, председателят на AfD в Саксония, осъди нападението срещу Еке, но след това обвини СДП. „СДП“, написа той в социалната платформа X, „трябва да се запита до каква степен нейната постоянна агитация срещу политически дисиденти допринася за такива ескалации“.

Еке продължи да се възстановява от нараняванията си в продължение на седмица.

„Поразен съм от вашето съчувствие и солидарност“, публикува той в X от болничната си стая. „Не става въпрос само за мен, а за всички, които са страстно политически ангажирани. В една демокрация никой не трябва да се страхува да изрази мнението си!“, изтъква той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:13 | 09.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още