IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стартира програма за финансова подкрепа при наемане на безработни

Продължава и финансовата помощ за безработни за подпомогане на тяхната мобилност или предприемачество

19:07 | 09.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Агенцията по заетостта стартира прием на заявки от работодатели, които желаят да получат финансова подкрепа при наемането на безработни от определени уязвими групи на пазара на труда съгласно Закона за насърчаване на заетостта (ЗНЗ).

Считано от 9 май 2022 г., работодателите могат да подават документи в бюрата по труда в страната за ползване на преференции за заетост и обучение на безработни, съобщават от държавната агенция.

Програмата е насочена към младежи до 29-годишна възраст с трайни увреждания или ползващи социални или интегрирани здравно-социални услуги за резидентна грижа, и към безработни, изтърпели наказание “лишаване от свобода”.

Възможности има и за подаване на заявки от работодатели, които разкриват работни места за обучение чрез работа (дуална система на обучение) на безработни или т.нар. "зелени работни места", както и за наемане на безработни лица над 58 години по националната програма „Помощ за пенсиониране“.

Съгласно Националния план за действие по заетостта през 2022 г. финансова подкрепа могат да получат и работодателите, които организират обучение на безработни лица за придобиване на професия с цел наемането им на работа. Със средства от държавния бюджет се подкрепя и провеждането по инициатива на работодателя на обучения по ключови компетентности на зает персонал в микро-, малки и средни предприятия.

Параметрите на финансиране са определени в Националния план за действие по заетостта за 2022 г. и предвиждат предоставяне на средства за трудово възнаграждение за определен период, както и съответните осигурителни вноски за наетите безработни лица. За включените безработни в обучения за придобиване на професия се поемат разходите за обучението, а на самите обучаеми се изплащат ежедневни стипендии и средства за междуселищен транспорт. За обученията на заети лица държавата поема 50% от разходите за организираното обучение по ключови компетентности. 

Успоредно с това продължава финансовата подкрепа и за безработните лица, която цели да подпомогне тяхната мобилност или предприемачество. Безработните с нагласа за стартиране на собствен бизнес могат да получат наведнъж полагащите им се обезщетения при безработица или да им бъдат възстановени средства до 4000 лв. за разходи, направени във връзка със стартиране на стопанска дейност. Новостартиращите предприемачи могат да получат и средства за други допълнителни услуги като консултации, обучение, наемане на друг безработен и др.

Безработните могат да получат финансова подкрепа и за извършвани ежедневни разходи за междуселищен транспорт до и от работното място, както и средства за поемане на квартирни и други разходи при започване на работа в населено място, отдалечено над 50 км от местоживеенето им.

Всяка дирекция „Бюро по труда“ разполага със средства по част от различните програми и мерки за насърчаване на заетостта, предоставящи преференции на работодатели или безработни.

Последна актуализация: 13:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още