IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дори конституцията вече не помага на Макрон

Френското правителство оцеля след вота на недоверие, а по улиците се хвърлят не само пиратки. Пенсионната реформа може да се окаже пагубна за президента

08:00 | 21.03.23 г. 7
Автор - снимка
Създател
Снимка: . EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON
Снимка: . EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Гласуването в една демократична държава има за цел да създаде яснота. Във Франция се случва точно обратното. С всяко решение, взето в парламента, политическата криза в страната се задълбочава, пише в свой коментар германското издание Die Zeit. 

В понеделник вечерта в Националното събрание на Франция бяха провалени две предложения за вот на недоверие, едното от които с много малка разлика. На опозицията не ѝ достигнаха само девет гласа, за да свали правителството. По този начин министър-председателят Елизабет Борн може да остане на поста си, а спорната пенсионна реформа, която от месеци държи страната в напрежение, формално преодоля всички пречки. От 1 септември, съгласно закона, минималната възраст за пенсиониране във Франция постепенно ще се увеличи от 62 на 64 години.  

Но само десет минути след обявяването на резултата от гласуването в Париж вече горяха първите кофи за боклук. Хиляди хора се изсипаха по улиците, за да продължат да протестират срещу реформата. Полицията ги посрещна с голям контингент и с обичайната за Франция суровост; арестувани бяха много повече от сто души.

Сблъсъци имаше и в други градове. В Лион демонстранти хвърляха гранати по полицията; в Брест бяха запалени фойерверки; в Амиен бяха нападнати офиси на депутати. Междувременно министър-председателят побърза да отиде в Елисейския дворец, за да се срещне с Еманюел Макрон. Още днес, във вторник сутринта, президентът свиква нова кризисна среща.

„Демократично отклонение"?

За да разберем кризата във Франция, трябва да върнем лентата назад за кратко. Миналата седмица Еманюел Макрон, заедно със своя министър-председател, реши да прокара пенсионната реформа през парламента без гласуване. Вместо това законът беше приет с един вид указ.  

Този начин е изрично предвиден във френската конституция, но той не допринася непременно за приемането на правителствените решения. Особено когато решението е толкова мащабно, колкото тази пенсионна реформа.

Демокрациите процъфтяват благодарение на правилата - и на тяхното приемане. Във Франция прибягването до конституционното право не прекъсна съпротивата срещу правителството, а първоначално я засили.

Профсъюзите, които се мобилизират от месеци, не са се отказали от борбата. Служителите в рафинериите, железниците и сметосъбирането продължават да стачкуват; този четвъртък отново ще се проведат протести в цялата страна. Лоран Берже, един от умерените синдикални лидери, който отдавна подкрепя Макрон, вечерта изрично го призова да оттегли пенсионния закон и да „започне отначало" с реформата. Още по-рано Берже заяви, че е „демократично отклонение" фактът, че правителството е прокарало закона без гласуване.

Политическото пространство за маневриране на Макрон се стеснява

Сега Макрон би могъл да понесе съпротивата на улицата и дори да отложи влизането в сила на реформата, ако се наложи, ако има достатъчна подкрепа в парламента. Последните няколко дни обаче показаха колко се е стеснило политическото му поле за маневриране. В Националната асамблея (народното събрание на Франция, б. ред.) партията на президента „Ренесанс" има относително мнозинство едва от последните парламентарни избори.

Единствените, които биха могли да подкрепят Макрон за постоянно, са консервативните републиканци. Но те са разединени и подведоха правителството най-вече по отношение на пенсионната реформа. Проблемът не е в реформата, а в президента, заяви рязко в понеделник вечерта Оливие Марлеа, лидер на групата на републиканците. По-късно 19 от 61 консервативни депутати подкрепиха едно от предложенията за вот на недоверие - заедно с депутатите от радикалната лява партия La France insoumise и радикалната десница около Марин льо Пен.  

Притиснат между крайностите, изоставен от консерваторите: трудно е да си представим как Макрон ще управлява в бъдеще при тези обстоятелства. Дори и да смени министър-председателя, което мнозина очакват, мнозинството в парламента няма да се промени. Теоретично Макрон би могъл да разпусне народното събрание, което би довело до нови избори. В този случай обаче партията му вероятно ще се справи по-скоро по-зле, отколкото по-добре. Така и това също не обещава изход от кризата. Според проучване, публикувано в понеделник, около две трети от французите са се надявали правителството да падне. Ускорената процедура, прокарана от кабинета, допълнително подхрани гневните протести срещу реформата.

Всъщност френската конституция дава на президента несравними правомощия. Но в момента изглежда, че дори конституцията вече не може да помогне на Еманюел Макрон. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 21.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

7
rate up comment 7 rate down comment 21
sssaaa
преди 11 месеца
Французите и Маляките са били винаги със силно изразено Демократично общество. И този път няма да им се размине на властите. Ще възвърнат демокрацията, както са я построили и доказвали в историята си. В другите страни с Евроатлантическо мислене, демокрация скоро няма да има, поради голямото Евроатлантическо медийно затъмнение и облъчване. А Зелкича дето ги говори, че ги харчели тия пари 30г. не е вярно. Трудов стаж над 40г-45г., а средната продъл. на живот да не би да е 90-95г. във Франция?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 24 rate down comment 4
Скъсана_Ушанка
преди 11 месеца
Крайно време и в Европа да се въведе пенсионната система на САЩ, Австралия и тн. Държавна пенсия взимат САМО държавни служители, като полицаи, пожарникари и тн. Всички други си пилучават парите бруто. Кой колкото иска си отделя и си вкарва в пенсионен фонд. Ако искаш 5%, ако искаш 50%, твоя си работа. После се пенсионирай на 30 или на 50, ако искаш на 70. Стига отделеното да ти го позволява. А сега всеки гледа да прецака държавата ( тоест работещите) и да внася малко, но да взима много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 10
zelka007
преди 11 месеца
До: Sad ... смешен , от различни касички са кинтите ... не ги бъркайте нещата . нема как да се плащат 30г вноски , и да се харчат още 30 после ... една държава не е само пенциите и ТЕЛКовете !! много други неща е , преди въобще да се стигне до тях ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 23
Sad
преди 11 месеца
За пенсии нямат пари, но за оръжия да купуват за Украйна имат ...Поне да е ясно какви са ценностите на западната "демокрация". И не казвам, че руската "демокрация" е по-добра, но и западната е същата. Не може народа ти да е по-маловажен от някакви други интереси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 23
0pk
преди 11 месеца
И днешният музикален поздрав за Макрон, е с песента "Пада влада" :] https://***.youtube.com/watch?v=3_7fYTObkrw
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 15
Един Българин
преди 11 месеца
До: Repoman Ако българите бяхме толкова единни не само нямаше да работим до 70г, но и инфлацията щеше да е на половина. Всеки си мисли че всичко е даденост и "не му се занимава". Както е тръгнало ще трябва да се оправяме като при комунизма - с връзки и приятели. Който няма Метро в града, пита комшията дали ще ходи натам да му вземе и на него, че в Била не се трае...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 26
Repoman
преди 11 месеца
Демокрацията явно отдавна е мираж във Франция, заместена от еднолично управление и вид диктатура. Но там демокрацията има корени, сега еред на народа да оправи положението по какъвто начин му е останал. Иначе тезата на президентина им е много двулична, от една страна нямало пари за пенсии и трябвало даработят чак до 64г., а от друга страна постоянно наливат едни грешни милиарди за какво ли не: за ЕС и планове за възстановяване от никой не знае какво, важното е усвояването, за Украйна, и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още