IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Популярността на Макрон достигна 4-годишно дъно заради пенсионната реформа

Франция няма да се откаже от реформата на пенсионната система, категоричен е финансовият министър

18:00 | 19.03.23 г. 5
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Популярността на френския президент Еманюел Макрон се е сринала до най-ниското ниво от дните на протестите на „жълтите жилетки“ през 2019 г., показва допитване на фона на нарастващото противопоставяне на усилията му за повишаване на пенсионната възраст, пише Bloomberg.

Допитването на института Ifop за вестник Journal du Dimanche показва, че 28% от анкетираните са доволни от представянето на Макрон, спад с 4 пункта спрямо месец по-рано, съобщава изданието. Одобрението за премиера Елизабет Борн е останало непроменено на 29%.

Борн прокара предложението за пенсионната реформа в четвъртък без гласуване в парламента, след като стана ясно, че правителството не може да събере достатъчно подкрепа от депутатите. Сега тя ще трябва да се справя с вотове на недоверие в парламента в понеделник. Ако те са успешни, пенсионният закон ще бъде обезсилен и Борн ще трябва да подаде оставка.

Профсъюзите обещават да продължат стачките срещу закона, а протестиращи планират национални действия в четвъртък. По-малки демонстрации бяха организирани в цялата страна този уикенд.

От декември популярността на Макрон намалява с осем пункта, съобщава JDD. Ifop е изследвала 1928 души онлайн и по телефона от 9 до 16 март, деня, когато правителството прокара предложението за пенсионната реформа.

Междувременно френският министър на финансите Брюно льо Мер коментира, че Франция ще продължи с реформирането на пенсионната система въпреки уличните протести и вотовете на недоверие, планирани за понеделник.

Няма да се събере мнозинство в парламента за вотовете на недоверие, каза Льо Мер в интервю, публикувано късно в събота от вестник Le Parisien.

„Представителите на народа ще имат своята дума по суверенен начин в понеделник. Законът ще бъде приложен. Свободата на протест е цялостна, но никакво насилие не бива да бъде толерирано никъде“, допълни той.

Льо Мер повтори гледната точка на правителството, че реформата, която ще удължи възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години, е необходима за стабилизиране на финансите на пенсионната система.

“Разбирам притесненията и тревогите на нашите сънародници, но няма да станем по-добре, като отричаме икономическите реалности“, заяви Льо Мер. „За да финансираме социалния си модел, един от най-щедрите в света, трябва постепенно тези, които могат, да работят повече“, допълни той.

На въпрос за проблемите на Credit Suisse Group Льо Мер заяви, че френските банки са стабилни и спестителите няма за какво да се притесняват.

„Затрудненията на Credit Suisse са отдавна известни. Приветствам първите мерки, предприети от швейцарското правителство. Сега чакаме окончателно и структурно решение на проблемите на тази банка. Оставаме крайно бдителни и мобилизирани“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 19.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
onezero007
преди 1 година
Дреме му на бабата, нали вече го избраха тия ***. Ако съм на негово място ще им направя възрастта за пенсиониране на 70 години, само да им покажа кой е господаря
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 9
evlogi
преди 1 година
Поздравления за Макрон.За пръв път виждам политик да мисли наистина за дългосрочното стабилно финансово положение на страната си,а не за съдбата на партията си и рейтинга си.Коментиралите по-долу, както може да се очаква, понятие си нямат за какво иде реч.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 5
valentino29
преди 1 година
Демократичния режим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 7
mr. Yoda
преди 1 година
ЕС == SS
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 9
Kan4o
преди 1 година
Макарона е една гнусна фашистка марионетка. Дреме му дали го одобряват или не. Последен мандат е, изпълни си поставените задачи......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още