IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гняв след хода на френското правителство да прокара пенсионната реформа без гласуване

Опозиционните партии във френския парламент поискаха вот на недоверие срещу правителството, който вероятно ще бъде гласуван в понеделник

21:56 | 16.03.23 г. 4
Френският премиер Елизабет Борн говори пред Националното събрание. Снимка: EPA/БГНЕС
Френският премиер Елизабет Борн говори пред Националното събрание. Снимка: EPA/БГНЕС

Френският премиер Елизабет Борн използва специална процедура, за да прокара непопулярния законопроект за пенсионната реформа през Националното събрание без гласуване в четвъртък, предизвиквайки освирквания и скандирания „Оставка!“ в необичайни хаотични сцени във френския парламент, предава Ройтерс.

Ходът ще гарантира, че законопроектът, който повишава пенсионната възраст с две години до 64, ще бъде приет след седмици на протести и ожесточени дебати. Правителството твърди, че реформата е от основно значение, за да се гарантира, че пенсионната система няма да фалира.

Но това също така показва, че президентът Еманюел Макрон и правителството му не успяха да съберат мнозинство в парламента в удар за центристкия президент и способността му да спечели подкрепа от други партии за последващи реформи.

Борн беше посрещната с освирквания и подигравки при пристигането си в Националното събрание, долната камара на парламента, за да обяви, че ще използва чл. 49,3 от Конституцията, за да пропусне гласуване на мерките за реформа.

Заседанието беше прекратено за две минути, след като леви депутати започнаха да пеят националния химн, за да не позволят на Борн да говори. Някои носеха плакати с надпис: „Не на 64 години“.

Когато заседанието беше възобновено, Борн излезе на трибуната, но по-голямата част от речта ѝ беше заглушена от същите освирквания и скандирания.

„Не можем да излагаме на опасност бъдещето на нашите пенсии, тази реформа е необходима“, каза Борн пред депутатите в обяснение защо използва процедурата по член 49,3.

Лидерът на крайната десница Марин Льо Пен заяви, че Борн трябва да подаде оставка. „Това прибягване в последната минута до член 49,3 е знак за извънредна слабост“, заяви Льо Пен и допълни: „Тя трябва да си върви“.

Жан-Люк Меланшон, лидер на крайнолявата партия „Непокорна Франция“, нарече хода „зрелищен провал“.

„Този законопроект няма парламентарна легитимност, няма легитимност от улицата“, каза той на протест пред парламента.

Големи рискове

Горната камара, Сенатът, даде зелена светлина на законопроекта сутринта, както се очакваше, благодарение на подкрепа от сенатори от консервативната партия „Републиканци“.

Но гласуването следобед в Националното събрание се очакваше да е различно. Там депутатите на „Републиканци“ бяха разделени по въпроса.

Според източник, присъствал на среща в последната минута в Елисейския дворец, Макрон е казал на Борн и на останалите министри, че искал да има гласуване.

„Но считам, че финансовите и икономически рискове от отхвърлянето на законопроекта са твърде големи“, допълнил той.

Обществени допитвания показват, че мнозинството от избирателите са против пенсионната реформа, както и профсъюзите, които твърдят, че има други начини за заздравяване на счетоводните баланси, включително облагане с по-високи данъци на богатите.

Прибягването до тази мярка вероятно ще разгневи още повече профсъюзите, протестиращите и левите опозиционни партии, които смятат, че реформирането на пенсионната система е несправедливо и ненужно.

Лидерът на Социалистическата партия Оливие Фор заяви пред Ройтерс по-рано в четвъртък, че подобен ход може да отприщи „неконтролируем гняв“ след седмици на стачки и протести, които засегнаха производството на електроенергия, блокираха някои доставки от рафинерии и доведоха до натрупване на боклук по улиците на Париж.

„По-решени сме от всякога“, заяви представителят на синдиката CGT Кристоф Жуано в стачкуваща рафинерия в западния френски град Донж. „От следващата седмица засилваме действията си“, допълни той.

Опозиционните партии заявиха, че ще поискат вот на недоверие на правителството, който ще бъде гласуван в следващите дни, вероятно в понеделник.

Той едва ли ще мине, тъй като не се очаква повечето консервативни депутати да го подкрепят, освен ако не бъде сформиран изненадващ съюз от депутати от всички страни – от крайнолеви до крайнодесни партии, включващ и консерватори.

Първоначално правителството заяви, че реформата ще позволи на системата да излезе на нула до 2030 г. с очакваните допълнителни 17,7 млрд. евро на година от повишаването на пенсионната възраст и удължаването на периода на плащане на осигуровки.

То твърди, че сметките все още може да бъдат балансирани в тази времева рамка с допълнителни мерки за компенсиране на доходите, одобрени от лагера на Макрон в опит за спечелване на подкрепата на „Републиканци“. Тези мерки включват изключение за хората, които са започнали да работят рано, и добавки за някои работещи майки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 16.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: evlogi ... може да не е монолитно отлято , може да е насипно , бурмички и бoлтчета , да пропуска все пак нещо , нема да се отказваме ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
2
rate up comment 3 rate down comment 6
evlogi
преди 1 година
До: 0pk Дълбоко се съмнявам нещо да узнаете.При толкова *** между ушите ви, трудно би могло да влезе нещо ново там...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
0pk
преди 1 година
В демократичните държави може и така. Важното е да знаем, че Лукашенко е диктатор и ако белорусите искат да живеят по-добре и да имат демокрация - трябва да го свалят от влaст! :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още