IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трета вълна от протести заради пенсионната реформа запазва натиска върху Макрон

Консерваторите, от чиято подкрепа се нуждае Макрон, искат отстъпки, за да подкрепят реформата в парламента

18:18 | 07.02.23 г.
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Градският транспорт, училищата и доставките от рафинериите във Франция затвориха, след като профсъюзите организираха трета вълна на национални стачки срещу плановете на президента Еманюел Макрон да накара французите да работят повече преди пенсиониране, предава Ройтерс.

Спирането на работата в редица сектори и уличните протести във вторник се случват ден след като законопроектът за пенсионната реформа започна колебливия си път на одобрение от парламента и са тест за възможността на Макрон да задейства промяната без работещо мнозинство в Националното събрание.

Според правителството хората трябва да работят с две години повече, което означава, че повечето ще се пенсионират на 64 г., за да се върне бюджетът на една от най-щедрите пенсионни системи в индустриализирания свят на зелено.

Французите живеят най-много години в пенсия сред страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) – много ценена придобивка, от която значително мнозинство французи не е склонно да се откажа, показват допитвания. Снимка: EPA/БГНЕС Снимка: EPA/БГНЕС

„Изтощени сме от работа“, коментира пенсионерът Бернар Шювалие на протест в Ница и добави, че ще продължи да протестира, докато правителството се откаже от плана си да повиши пенсионната възраст.

Министърът на труда Оливие Дюсоп отхвърли обвиненията на опозицията, че правителството е отрекло мащаба на уличните протести в страната миналия месец и заяви, че промяната е необходима.

„Пенсионната система работи на загуба и ако ни е грижа за системата, трябва да я спасим“, допълни министърът пред радио RMC.

Филип Мартине, лидер на крайнолевия профсъюз CGT, заяви, че Макрон играе „опасна игра“, като продължава усилията си за прокарване на дълбоко непопулярна реформа в момент, когато домакинствата трябва да се справят с висока инфлация.

TotalEnergies съобщи, че доставките на рафинирани петролни продукти от обектите ѝ са били спрени заради стачката. Производството на ток е намаляло само с 3 гигавата, около 4% от капацитета.

Пенсионната система работи на загуба и ако ни е грижа за системата, трябва да я спасим.
Оливие Дюсоп
Министър на труда на Франция

Правителството твърди, че реформата ще позволи брутни спестявания от над 17 млрд. евро на година до 2030 г.

Профсъюзите и крайнолеви опоненти считат, че парите може да бъдат набрани по друг начин, например чрез по-високи данъци за богатите, и че служителите се нуждаят от защита.

Тези, които подкрепят реформата, не разбират колко тежка е работата, не разбират какво е да се събудиш с болки в гърба“, заяви Рашел Кеке, първата чистачка във Франция, която стана депутат, по време на бурни дебати в парламента в понеделник.

„Не знаете какво е да вземаш лекарства, за да изкараш работния ден. Не знаете, защото това не е светът, в който живеете“, каза тя, а думите ѝ бяха посрещнати с продължителни аплодисменти от банките на опозицията. Снимка: EPA/БГНЕС Снимка: EPA/БГНЕС

Консервативни опоненти, от чиято подкрепа се нуждае Макрон за работещо мнозинство в Националното събрание, искат отстъпки за хората, които са започнали да работят много млади.

Над един милион души се включиха в шествия в градове във Франция в първите два дни на стачни действия през януари, докато общественият натиск срещу правителството се увеличава.

В парламента депутатите трябва да обсъдят над 20 хил. поправки, повечето от които внесени от левия алианс Nupes. Но тъй като реформата е включена в годишен законопроект за социалната сигурност, правителството може да го изпрати в Сената само след две седмици.

В отстъпка пред консерваторите премиерът Елизабет Борн предложи някои хора, които са започнали работа по-рано, да могат да се пенсионират по-рано, но депутатите от „Републиканци“ са разделени по въпроса дали предложената начална възраст от 20-21 години е достатъчно ниска.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:21 | 07.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още