IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френският премиер предложи отстъпки в борбата за пенсионната реформа

Хората, които са започнали да работят на 20 и 21 години, ще може да се пенсионират на 63 г., предвижда отстъпката, която ще засегне около 30 хил. души

15:20 | 05.02.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Правителството на Еманюел Макрон може да предложи още отстъпки от плановете за повишаване на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години в стремежа да си осигури парламентарно мнозинство на фона на силното обществено недоволство, предава Bloomberg.

Правителството обмисля отстъпки, така че повече хора да могат да се пенсионират преди да навършат 64 години, съобщи премиерът на Франция Елизабет Борн в интервю за вестник Journal du Dimanche в неделя. Обсъжданията на предложението започват в понеделник в Националното събрание, а профсъюзите планират нови стачки и протести във вторник.

Предложената от Борн отстъпка ще се добави към други предложения, целящи да позволят на хората, които започват да работят на по-ранна възраст, да се пенсионират по-рано. Ако последната промяна бъде приета от парламента, хората, които започват да работят на 20 и 21 години, може да се пенсионират на 63 г., допълни тя. Повечето французи смятат, че пенсионната реформа е несправедлива. Графика: Bloomberg LP Повечето французи смятат, че пенсионната реформа е несправедлива. Графика: Bloomberg LP

Ходът цели да повлияе на депутатите от консервативната партия „Републиканци“, чиято подкрепа за центристкия блок на Макрон е нужна за постигане на мнозинство.

„С този законопроект, както и с други, се стремим към споразумения“, каза Борн. „Искам да намерим мнозинство, за това работя в последните седмици и месеци“, допълни тя.

Правителството на Макрон е под натиск да преосмисли ключовата икономическа реформа на президента, докато все повече хора се присъединяват към протести, а обществени допитвания показват, че мнозинството французи отхвърлят реформата.

Правителството му може да използва и конституционна разпоредба, известна като 49,3, за да осъществи реформата без гласуване в парламента, но това може да засили още повече недоволството. Миналата седмица финансовият министър Брюно льо Мер заяви, че постигането на мнозинство е въпрос на „политическа легитимност“.

Промяната, позволяваща на повече хора да се пенсионират на 63 години, ще засегне около 30 хил. души на година във Франция, а цената на година ще бъде между 600 млн. евро и 1 млрд. евро. Правителството и парламентът ще трябва да намерят начини да финансират новата мярка, за да гарантират, че пенсионната система все пак ще елиминира дефицита си до 2030 г., заяви Борн. Французите прекарват по-голямата част от живота си като пенсионери, отколкото други хора в Европа. Графика: Bloomberg LP Французите прекарват по-голямата част от живота си като пенсионери, отколкото други хора в Европа. Графика: Bloomberg LP

Не е ясно дали предложените промени ще бъдат достатъчни, за да повлияят на хората, които в момента се противопоставят на реформата. В интервю за радио France Info заместник-председателя на „Републиканци“ Пиер-Анри Дюмон заяви, че отстъпката не е достатъчно широка.

„Фактът, че тази врата сега е затворена ще ни задължи да гласуваме против“, допълни той.

Лидерът на умерения профсъюз CFDT Лоран Берже също критикува предложението на Борн, като заяви, че промяната за 30 хил. души не отговаря на притесненията на стотици хиляди служители, които ще протестират отново във вторник.

„Основният проблем с тази реформа е повишаването на възрастта за пенсиониране на 64 г., което задълбочава присъщите в света на работещите хора неравенства“, каза Берже пред радио France Info. „Ще разгледаме предложението, но е ясно, че то не е отговор на огромната, разнообразна от географска и професионална гледна точка мобилизация“, допълни той.

В интервюто за JDD Борн каза още, че не е против предложение на центристките съюзници на Макрон за преглед на пенсионната реформа в средата на процеса по прилагането ѝ между тази година и 2030 г.

„Не виждам възражения, но не трябва да изпускаме от поглед курса, който сме определили с президента за балансиране на системата до 2030 г.“, заяви тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 05.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още