IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Молбите за помощи при безработица в САЩ намаляват за втора поредна седмица

Броят на продължаващите молби остава почти без промяна

15:59 | 23.03.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Молбите за помощи при безработица в САЩ неочаквано са намалели за втора поредна седмица, подчертавайки все още затегнатия пазар на труда, в който работодателите не са склонни да съкращават броя на служителите си, съобщава Bloomberg.

Първоначалните молби за помощи при безработица са спаднали с хиляда до 191 хил. през седмицата до 18 март, показаха данни на министерството на труда от четвъртък. Медианната прогноза в проучване на Bloomberg сред икономисти бе за 197 хил. молби.

Продължаващите молби, които включват хора, получаващи помощи за повече от седмица, остават почти без промяна на ниво от 1,69 млн. в периода до 11 март. Данните могат да предоставят известни сигнали за това колко лесно или трудно е безработните да се намерят работа.

Докладът показва, че пазарът на труда остава до голяма степен устойчив спрямо последиците от затягането на паричната политика от Федералния резерв през последната година. Молбите за помощи продължават да са около исторически ниски нива, а създаването на работни места остава стабилно.

Има почти две отворени позиции за всеки безработен американец, като сектори включително хранителни услуги и отдих се борят да привлекат и запазят служителите.

Въпреки това, предвид масовите съкращения в технологични компании като Amazon.com и Meta Platforms, икономистите очакват молбите в крайна сметка да отразяват тези промени, докато компаниите продължават напред със съкращенията.

В същото време още не е ясно как фалитът на две банки наскоро ще засегне трудовия пазар, макар че по-стегнатите стандарти на кредитиране заедно с по-високите разходи за заеми вероятно ще ограничат икономиката.

Четириседмичната пълзяща средна при първоначалните молби, която изглежда седмичната волатилност, е намаляла до 196 250 молби.

На некоригирана база първоначалните заявления са се понижили до 213 425, като броят им спада в Калифорния, Илинойс и Ню Йорк, но се повишава в Индиана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:59 | 23.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още