IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР: 27% от работните места са силно застрашени от революцията на изкуствения интелект

Източноевропейските страни са изложени на най-голям риск, счита организацията

19:23 | 11.07.23 г.
Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Над една четвърт от работните места в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) разчитат на умения, които може лесно да бъдат автоматизирани през настъпващата революция на изкуствения интелект и служители се опасяват, че може да изгубят работата си за сметка на AI, пише ОИСР, цитирана от Ройтерс.

Блокът с 38 страни членки обхваща както богати нации, така и някои страни с нововъзникваща икономика като Мексико и Естония.

Няма данни, че появата на изкуствен интелект оказва значително въздействие върху работните места до момента, но причината може да е, че революцията е в началните си етапи, отбелязва ОИСР.

Работните места с най-висок риск да бъдат автоматизирани съставляват средно 27% от работната ръка в ОИСР, като източноевропейските държави са най-силно изложени на риск, допълва базираната в Париж организация в доклад за перспективите пред заетостта за 2023 г.

Най-силно застрашени са тези работни места, които използват над 25 от стоте умения и способности, които според експерти по изкуствения интелект може лесно да бъдат автоматизирани.

В същото време три пети от служителите се опасяват, че може да загубят работата си заради изкуствения интелект през идните десет години, установи допитване на ОИСР от миналата година. То обхващаше 5300 служители в 2000 компании – от промишленото производство до финансите, в седем страни членки на организацията.

Допитването е било осъществено преди експлозивната поява на генеративен изкуствен интелект като ChatGPT.

Въпреки притесненията заради появата на изкуствения интелект две трети от служителите, които вече работят с него, са заявили, че автоматизацията е направила работните им места не толкова опасни или еднообразни.

„Как изкуственият интелект в крайна сметка ще въздейства върху служителите на работното място и дали ползата ще надвиши рисковете ще зависи от действията на ръководителите“, коментира генералният секретар на ОИСР Матиас Корман на пресконференция.

„Правителствата трябва да помагат на служителите да се подготвят за промените и да се възползват от добрите възможности, които изкуственият интелект ще донесе“, допълни той.

Минимални работни заплати и колективни преговори може да помогнат за смекчаване на натиска, който изкуственият интелект може да окаже върху заплатите, докато правителства и регулатори трябва да гарантират, че правата на служителите няма да бъдат компрометирани, отбелязва ОИСР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 11.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още